STA, MM

 |  Družba

Projekt Alkohol 2020

Na Dunaju z oktobrom pilotni projekt individualne in celostne pomoči alkoholikom

Po ocenah naj bi bilo na Dunaju od 35.000 do 75.000 odvisnikov od alkohola.

Po ocenah naj bi bilo na Dunaju od 35.000 do 75.000 odvisnikov od alkohola.
© tt.com

Na Dunaju bodo oktobra začeli s pilotnim projektom Alkohol 2020, s katerim se bodo pomoči alkoholikom lotili individualno in celostno. Pri tem bodo upoštevali tako bolnikovo socialno okolje, kot tudi njegovo stanovanjski in zaposlitveni položaj. V začetku bo v projektu sodelovalo 500 ljudi, v celoti pa bo predvidoma projekt zaživel do leta 2020. Pri projektu, za katerega bo Dunaj v okviru reforme zdravstva namenil 3,5 milijona evrov, bodo sodelovali dunajska področna zdravstvena zavarovalnica, njihov zavod za pokojninsko zavarovanje in mesto Dunaj, so sporočili z Agencija za stike z mestom Dunaj. VEČ>>

V enoletni pilotni fazi, ki se bo začela oktobra letos, bo sodelovalo 500 ljudi. Poskusnemu obdobju bodo sledile analize, do leta 2020 pa naj bi projekt zaživel v celoti. V okviru projekta bodo po besedah dunajske mestne ministrice za zdravje in socialo Sonje Wehsely povezali zdravnike, ustanove za pomoč zasvojencem in medicinsko oziroma poklicno rehabilitacijo. Alkoholikom bo na voljo pomoč po meri posameznika, ki bo vključevala tako zdravljenje alkoholizma kot tudi pomoč reševanja stanovanjske in poklicne problematike, svetovanje v primeru zadolženosti ter podporo svojcem.

Pod eno streho bodo ustanovili regionalni kompetentni center z zdravniki, psihologi in socialnimi delavci. Pri zgodnjem odkrivanju alkoholizma imajo pomembno vlogo tudi osebni zdravniki, saj se redki alkoholiki sami obrnejo po pomoč, je na nedavni predstavitvi projekta dejala Wehselyjeva. "Cilj projekta Alkohol 2020 je izboljšati oskrbo ljudi, zasvojenih z alkoholom, in prizadete dolgoročno vključiti v družbeno življenje. Novo pri tem je, da bo poleg stacionarne ponudbe pri tem šlo še za izgradnjo ambulantne oskrbe. Institucije in strokovnjaki se bodo med seboj povezali, pri tem pa bodo ambulantne, stacionarne, rehabilitacijske in integracijske storitve med seboj usklajene," je še pojasnila.

Po ocenah naj bi bilo na Dunaju od 35.000 do 75.000 odvisnikov od alkohola. Prekomerno uživanje alkohola je pogosto tudi vzrok za številne predčasne upokojitve zaradi delovne nesposobnosti in za povečano potrebo po negi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.