Tea Wutte

 |  Svet

Prepoved uvoza ukrajinskih sladkarij

Rusija bo prehrambne izdelke najmanj leto dni kupovala na drugih trgih

S Porošenkovimi čokoladicami se v Rusiji do nadaljnjega ne bodo več sladkali.

S Porošenkovimi čokoladicami se v Rusiji do nadaljnjega ne bodo več sladkali.
© Arhiv Mladine

Vojna v Ukrajini očitno ne bo osebno prizadela samo novega ukrajinskega predsednika, ki velja za kralja čokolade, pač pa celotno gospodarsko vejo, v kateri je Porošenko uspel še preden je postal predsednik države. Že spomladi je v Rusiji izgubil nadzor nad svojo tovarno, nato pa je Rusija prepovedala še uvoz izdelkov njegovih podjetij. Sedaj je ta prepoved razširjena tudi na druge proizvajalce sladkarij v Ukrajini. Rusija je namreč prepovedala uvoz vseh čokoladnih izdelkov in sladkarij iz Ukrajine v Rusijo. VEČ>>

Odločitev je sprejel ruski organ za nadzor trga in pravic potrošnikov Rospotrebnadzor, kot razlog prepovedi pa so navedli »zagotavljanje pravic potrošnikov«. V začetku avgusta je Rusija prepovedala tudi uvoz alkoholnih izdelkov. Rusija je na podoben način prepovedala tudi uvoz sadja, zelenjave, mesa in mlečnih izdelkov in druge hrane iz članic EU, Avstralije, Kanade in Norveške. Številne države EU zato že čutijo posledice sankcij. Vendar pa proizvajalci hrane v Evropi ne morejo pričakovati, da im bo EU pokrila celotne izgube, pač pa lahko računajo le na okoli 125 milijonov evrov pomoči.

Podjetja iz EU so sicer v Rusijo do lani povprečno izvozila za okoli 15 milijard dolarjev živilskih izdelkov. Rusija bo prehrambne izdelke najmanj leto dni kupovala na drugih trgih. Petro Porošenko je sicer zelo bogat, saj naj bi bilo njegovo bogastvo vredno okoli 1,4 milijarde evrov. Je eden izmed desetih najbogatejših Ukrajincev. V Kijevu je študiral ekonomijo in mednarodno pravo, po diplomi leta 1989 pa je obogatel s prodajanjem kakavovih zrn.

Nato je prevzel nadzor nad več slaščičarskimi podjetji in jih združil v skupino Roshen, največjega proizvajalca slaščic v Ukrajini. Tako je tudi dobil vzdevek kralj čokolade, čeprav v njegov gospodarski imperij spadajo tudi tovarne avtomobilov in avtobusov, ladjedelnica in televizijska postaja.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.