STA, MM

 |  Družba

Adijo, plastične vrečke

Kalifornija bo prepovedala plastične vrečke

Kalifornija bo postala prva ameriška zvezna država, ki bo prepovedala plastične vrečke za enkratno uporabo. Parlament zvezne države je zakon potrdil v petek, guverner Kalifornije Jerry Brown pa je že napovedal, da ga bo verjetno podpisal do konca meseca. Demokratski guverner Brown je svojo odločitev utemeljil s tem, da je že 50 mest v Kaliforniji prepovedalo plastične vrečke, kar povzroča zmedo. Med njimi sta tudi Los Angeles in San Francisco. Dodal je, da gre za kompromis, "ki upošteva potrebe varstva okolja, gospodarstva in zahteve trgovcev". VEČ>>

Plastičnih vrečk, ki niso za večkratno uporabo, v trgovinah in lekarnah ne bodo smeli več uporabljati od 1. julija 2015, v veleblagovnicah in trgovinah z alkoholnimi pijačami pa od 1. julija 2016. Te trgovine bodo lahko imele papirnate vrečke ali vrečke, ki jih je mogoče reciklirati, stale pa naj bi najmanj deset centov. Prepovedi nasprotujejo republikanci, češ da gre za vmešavanje države v dejavnost malih in srednjih podjetij, pa tudi izdelovalci vrečk.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.