|  Politika

Pravniki bodo mnenje o Janševem mandatu podali v dveh tednih

© Borut Krajnc

Skupina pravnikov, ki bo podala pravno mnenje o poslanskem mandatu predsednika SDS Janeza Janše, se bo sestala predvidoma ta teden, je sporočil predsednik mandatno-volilne komisije Mitja Horvat. Tako pričakuje, da bodo mnenje podali v najkrajšem roku, predvidoma v dveh tednih. Več>>

Mandatno-volilna komisija DZ je namreč na seji 8. avgusta sklenila, da se oblikuje strokovna skupina neodvisnih pravnikov, ki bo podala mnenje o mandatu Janše, ki prestaja dveletno zaporno kazen zaradi pravnomočne obsodbe v zadevi Patria.

V skupini bodo trije profesorji z ljubljanske pravne fakultete, to so Rajko Pirnat, ki ga je imenovala SMC, Ciril Ribičič na predlog SD, in Franc Grad na predlog DeSUS. Poslanci ZL so izbrali pravnika Dina Bauka iz odvetniške pisarne Frfolja, Ljubič, Bauk, ZaAB pa nekdanjega pravosodnega ministra Aleša Zalarja, ki je eden od predsednikov Evropskega centra za reševanje sporov.

NSi se je svojemu kandidatu v komisiji odrekla, saj menijo, da gre v tem primeru za politično odločitev. SDS pa je predlagala nekdanjega predsednika republike Milana Kučana, ki pa njihovega predloga očitno ne bo sprejel, saj ga vidi "kot primer grobega norčevanja iz parlamenta, poslancev in slovenske parlamentarne demokracije". (sta)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.