STA, MM

 |  Svet

Bo Francija zavila skrajno desno?

Francoski premier svari, da je skrajna desnica tik pred prevzemom oblasti

Francoska skrajno desna Nacionalna fronta je "pred vrati oblasti", je v nedeljo posvaril francoski premier Manuel Valls. Oceno je podal v luči krize, v katero se zapleta levosredinska vlada. Nedavna anketa je pokazala, da bi prva dama Nacionalne fronte Marine Le Pen na predsedniških volitvah premagala trenutnega predsednika Francoisa Hollanda. Francoski premier, ki je s svojo reformam naklonjeno agendo povzročil razkol znotraj vladajočih socialistov, je o politični situaciji v domovini spregovoril na srečanju socialdemokratov iz vse Evrope v Bologni. Kot je dejal, mora levica po vsej Evropi spremeniti svoj pristop. VEČ>>

"Vemo, kaj bo grozljiva cena neuspeha. V Franciji je skrajna desnica Marine Le Pen pred vrati oblasti," je posvaril. "In jaz kot človek levice na to ne bom nikoli pristal, saj bodo najprej trpeli najšibkejši. In to bo tudi grozen, morebiti usoden, udarec za Evropo," je še menil. Kriza znotraj socialistične stranke je minuli mesec vodila v preoblikovanje vlade, čemur je sledilo več nespodbudnih novic glede stanja francoskega gospodarstva. K priljubljenosti vlade ni pripomogla niti knjiga spominov, ki jo je objavila Hollandova nekdanja partnerka Valerie Trierweiler in ki predsednika države opisuje kot oportunista brez načel.

Pomemben pokazatelj stanja znotraj stranke bo za 16. september predvideno glasovanje o zaupnici vladi v parlamentu. Javnomnenjska raziskava je v petek pokazala, da bi Le Penova v morebitnem drugem krogu predsedniških volitev leta 2017 premagala Hollanda. Obenem pa napoveduje, da bi izgubila, če bi ji v drugem krogu nasproti stal nekdanji predsednik Nicolas Sarkozy ali drug kandidat desne sredine.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.