STA, MM

 |  Družba

Mala epidemija mitingov resnice

Pred sodišči po Sloveniji shodi v podporo Janši

Zapornik št. 1 v sebi primerni družbi.

Zapornik št. 1 v sebi primerni družbi.
© Uroš Abram

Pred okrožnimi sodišči po državi so se začeli zbriati podporniki predsednika SDS in obsojenega v zadevi Patria Janez Janša, ki zahtevajo čim prejšnjo odločitev vrhovnega sodišča o zahtevi za varstvo zakonitosti in Janševo izpustitev. Pred sodno palačo v Ljubljani, kjer deluje tudi vrhovno sodišče, se je zbralo od 250 do 300 ljudi. Shod so protestniki kot običajno začeli z obhodom okoli sodne palače, ko pa so prišli pred njo, jih je razburilo, da je varnostna služba s trakom zaprla vhod v stavbo. VEČ>>

Kljub temu so nadaljevali s programom, govorniki pa so nekaj besed namenili tudi okoli desetim Janševim nasprotnikom, zbranim na drugi strani ceste. Aleš Primc iz Odbora 2014 je tako dejal, da zbrani nasprotniki potrjujejo, da je sodstvo komunistično. Janševi nasprotniki so namreč s seboj prinesli jugoslovanske zastave. Primc je omenil še nedeljski incident, ko je mimoidoči vanje vrgel predmet, ki se je razletel, najbrž granitno kocko, in ga označil za grob napad na zagovornike človekovih pravic.

Protestniki so se obregnili tudi ob kandidaturo nekdanjega predsednika protikorupcijske komisije Gorana Klemenčiča za pravosodnega ministra. Janševa podpornica Jelka Godec je dejala, da je narobe svet, ko se za pravosodnega ministra predlaga prav njega, prisotni pa so te besede pospremili z žvižgi. Poslanec SDS Tomaž Lisec ne verjame, da bodo politični zaporniki izpuščeni, saj bo pravosodni minister Klemenčič, kar Lisec označuje za "nagrado za zvestobo silam kontinuitete".

Pred koprskim sodiščem se je zbralo nekaj več kot 50 mirnih protestnikov, ki so ob skandiranju gesel, kot sta "svoboda Janši" in "svoboda Krkoviču", med drugim zahtevali, da predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša zagotovi vsaj videz nepristanskosti in se umakne iz postopka odločanja v primeru prvaka SDS. Vidni član SDS Zvonko Černač je opozoril, da je minilo že skoraj 80 dni, odkar "je bila nezakonito odvzeta prostost Janezu Janši". "Ta sodba ni izšla leta 1958, ta sodba tudi ni izšla v osemdesetih letih, tudi ne leta '88, v totalitarnem režimu. Izšla je leta 2013, v času, ko je Slovenija del evropske družine demokratičnih držav," je spomnil Černač. Opozoril je, da kaj takega niti v osemdesetih letih ne bi bilo mogoče. Ko so Janšo takrat zaprli, je dodal, "so se vsaj potrudili za dokaze".

Černač je ob tem povzel zahteve Odbora 2014, med katerimi je osnovna zahteva "takojšnja izpustitev na prostost edinega političnega zapornika v osrčju Evropske unije in odprava vseh posledic te politične sodbe". Pred okrožnim sodiščem v Kranju se je na mirnem shodu za vladavino prava zbralo okoli sto ljudi. Svoja stališča so izrazili s transparenti z napisi, kot so "Slovenci plemeniti vstopimo v korak, da osvobodimo Janša in slovensko čast" ter "Fašisti, komunisti - kučanisti do Slovencev ste eni in isti".

Med vidnimi člani SDS so zbrane nagovorili Andreja Valič Zver, Vasko Simoniti in Branko Grims, ki je izpostavil, da so evropske inštitucije Slovenijo v zadnjem letu vsaj dvakrat uradno opozorile, da slovensko pravosodje ne sodi v skladu z normami in standardi, ki veljajo v EU. Zaradi tega po Grimsovem mnenju postaja slovensko pravosodje temeljni slovenski razvojni problem. Kranjsko sodišče je bilo sicer v zadnjih mesecih večkrat tarča vandalov, ki so ga popisali z napisi, kot so "fašistične svinje", "falanga režimskega apartheida" ter "za svobodno in demokratično Slovenijo". Kot je pojasnil Grims, "ljudje izražajo svoje negodovanje na različne načine, žal včasih tudi na načine, ki posegajo v lastnino drugega". Sam se od teh dejanj distancira in jih obsoja.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.