STA, MM

 |  Ekonomija

Alibaba in 24 milijard dolarjev

Alibaba želi s prvo ponudbo delnic zbrati rekordnih 24 milijard dolarjev

Alibaba je kitajska mešanica ameriški spletnih velikanov Ebay, Paypal in Amazon, ponuja pa tudi storitev za trgovce na debelo. Izdelkov ne prodaja neposredno - trgovcem nudi platformo za prodajo in plačilne storitve, podobno kot Ebay in Paypal. Med drugim upravlja s kitajsko spletno trgovino Taobao, ki ima več kot 500 milijonov registriranih uporabnikov in ponuja več kot 800 milijonov proizvodov. Spletna stran obvladuje 90 odstotkov vse kitajske prodaje, ki poteka med posamezniki in malimi trgovci. VEČ>>

Kitajski spletni velikan Alibaba namerava s prvo javno ponudbo delnic (IPO) zbrati do 24,3 milijarde dolarjev, kar je največji znesek v zgodovini javnih ponudb delnic. Podjetje bo na newyorški borzi ponudilo do 268 milijonov delnic v razponu od 60 do 66 dolarjev na delnico, je razvidno iz vloge ameriški komisiji za vrednostne papirje in borzo. Datuma javne ponudbe še niso razkrili, neuradno pa naj bi se ta zgodila 18. ali 19. septembra. S svežim kapitalom si podjetje obeta širitev prek kitajskih meja.

Glede napovedano ceno delnic bi kitajski spletni velikan lahko dosegel tržno vrednost med 148 in 162 milijard dolarjev, kar je primerljivo z vrednostjo ameriškega Amazona, ki trenutno znaša okoli 160 milijard dolarjev. Skupina je v zadnjem trimesečju ustvarila 2,5 milijarde dolarjev prihodkov in skoraj dve milijardi dolarjev dobička. Prihodki so se na letni ravni povečali za 46 odstotkov.

Alibaba je bila ustanovljena leta 1999 v mestu Hangzhou v kitajski vzhodni provinci Zhejiang kot platforma za prodajo kitajskih izdelkov zahodnim veletrgovcem. Spletno trgovino Taobao so odprli leta 2003, letos pa naj bi podobno trgovino z imenom 11 Main odprli tudi v ZDA. Med največje lastnike Alibabe se uvrščata japonski telekomunikacijski operater Softbank s 37-odstotnim deležem in ameriški spletni velikan Yahoo, ki ima v lasti okoli 24 odstotkov. Po javni ponudbi delnic se bo delež ameriškega velikana zmanjšal na 7,8 odstotka.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.