dv, sta

 |  Politika

»Ključno je, kaj minister počne, ne pa, kdo je«

© Borut Krajnc

Kandidati za ministre se bodo poslanskim skupinam koalicije predstavili še pred začetkom zaslišanj na pristojnih odborih državnega zbora, ki bodo potekala v petek, ponedeljek in torek. Če na uradnih zaslišanjih ne bo zapletov, bodo poslanci o vladi glasovali prihodnji četrtek na izredni seji. Več>>

Cerar je v ekipo ministrov, ki jo bo poskušal voditi prihodnja štiri leta, povabil devet moških in sedem žensk.

Minister za finance bo profesor ekonomije Dušan Mramor.
Za gospodarstvo je bil najprej predviden ekonomist Ervin Pfeifer, ki zadnje leto svetuje upravi NKBM pri racionalizaciji, pred tem pa je bil zaposlen tudi v NLB, a si je Cerar premislil in predagal Jožefa Petroviča, podjetnika iz Krškega.
Ministrstvo za pravosodje bo vodil Goran Klemenčič, pravnik, ki je odstopil od vodenja Komisije za preprečevanje korupcije, ker za odkrivanje korupcije ni imel podpore v politiki.
Ministrstvo za javno upravo bo vodil Boris Koprivnikar, doktor gradbeništva Peter Gašperšič bo minister za infrastrukturo, Karl Erjavec še naprej minister za zunanje zadeve, Gorazd Žmavc pa minister za zamejce in Slovence po svetu.
Dosedanji predsednik državnega zbora Janko Veber bo minister za obrambo, Dejan Židan pa ostaja na zdaj samostojnem ministrstvu za kmetijstvo in prehrano.
Za vodenje ministrstva za zdravje je bila izbrana ekonomistka Milojka Kolar, nekdanja predsednica uprave Vzajemne.
Ministrstvo za notranje zadeve bo prevzela pravnica Vesna Györkös Žnidar, ki ima svojo odvetniško pisarno.
Ministrica za izobraževanje bo doktorica ekonomije Stanka Setnikar Cankar, redna profesorica na Fakulteti za upravo v Ljubljani. Anja Kopač Mrak ostaja na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve.
Ministrstvo za kulturo bo vodila Julijana Bizjak Mlakar, nekdanja poslanka DeSUS in podžupanja občine Kamnik.
Ministrstvo za okolje in prostor prevzema Irena Majcen.
Urad za razvoj, strateške projekte in kohezijo bo vodila Violeta Bulc.

Luka Mesec iz opozicijske Združene levice je o nastopih kandidatov za ministre v prostorih poslanskih skupin dejal, da »so jim bolj kot oseben profil kandidatov pomembne njihove vsebinske smernice«. O tem, ali jih bodo podprli, se bodo odločili po uradnih zaslišanjih. Skrbi jih sicer , da bodo ministri nadaljevali s politiko vlade Janeza Janše in Alenke Bratušek, a ne želijo vnaprej soditi, ali so v redu ali niso: »Ključno je, kaj minister počne, ne pa, kdo je minister,« je dejal Mesec.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.