STA, MM

 |  Svet

Marihuana in koka dekriminalizirani?

Vidni svetovni politiki za liberalizacijo politike glede uporabe drog

Naše Alenke še v skupini političnih voditeljev, ki poziva k temeljiti spremembi globalne politike do uporabe drog.

Naše Alenke še v skupini političnih voditeljev, ki poziva k temeljiti spremembi globalne politike do uporabe drog.
© Tomaž Lavrič

Skupina političnih voditeljev, vključno z nekaterimi bivšimi predsedniki in bivšim generalnim sekretarjem ZN Kofijem Annanom, poziva k temeljiti spremembi globalne politike do uporabe drog. Med drugim se zavzemajo za dekriminalizacijo uporabe nekaterih drog, kot denimo marihuane in listov koke, navaja Svetovna komisija za politiko do mamil. Člani Svetovne komisije za politiko do mamil pozivajo k popolni spremembi svetovne ureditve glede prepovedi drog. Menijo namreč, da se je treba osredotočiti na zdravje in blaginjo ljudi. VEČ>>

Prav tako poročilo komisije poziva k prenehanju izvrševanja nekaterih kazni na področju drog, vključno z zapornimi kaznimi za nenasilne in manjše uporabnike ter proizvajalce drog. Poročilo med drugim tudi izpostavlja korupcijo in nasilje, do česar je pripeljala represivna politika, zato poziva države, naj legalizirajo določene droge, kot so marihuana, kokini listi in nekatere druge psihoaktivne substance. "Dejstva govorijo sama zase. Čas je, da spremenimo smer," je dejal Annan.

Na področju drog potrebujemo efektivno politiko, ki bo podprta z dejanskim delovanjem, ne pa politike, ki inkriminira uporabo drog, še navaja poročilo. Posledice dosedanje politike so vodile ne le do prenatrpanih zaporov, ampak tudi do resnih zdravstvenih in socialnih problemov. Med člani komisije so nekdanji predsedniki Brazilije Fernando Henrique Cardoso, Mehike Ernesto Zedillo, Kolumbije Cesar Gaviria, Švice Ruth Dreifuss ter podjetnik Richard Branson, sicer ustanovitelj skupine Virgin.

Poročilo je bilo objavljeno dve leti pred naslednjim posebnim zasedanjem Generalne skupščine ZN, načrtovanim za leto 2016, kjer naj bi svetovni voditelji določili nove globalne smernice za nadzor nad uporabo drog.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.