STA, MM

 |  Družba

Šeriatska policija na pohodu po Nemčiji

Salafisti v Wuppertalu so že v preteklosti poskrbeli, da so javnost opozorili nase, pri tem pa so pokazali dokajšnjo mejo kreativnosti

Tudi nemška združenja muslimanov so obsodila dejavnost šeriatske policije.

Tudi nemška združenja muslimanov so obsodila dejavnost "šeriatske policije".
© Stern.de

V Nemčiji že več dni buri duhove t. i. "šeriatska policija". Pred dnevi se je v Wuppertalu na zahodu države 11 salafistov, oblečenih v oranžne telovnike z napisom šeriatska policija, ponoči večkrat podalo na ulice in svarilo pred alkoholom, igrami na srečo, glasbo, koncerti, pornografijo in drogami. V Nemčiji so proti enajsterici, stari od 19 do 33 let, že sprožili postopek zaradi kršitve zakona o zbiranju. Hkrati so se številni nemški politiki in nemške zvezne dežele z velikim ogorčenjem odzvale na njihovo dejavnost in sporočili, da šeriatskega prava na nemških tleh ne bodo prenašali. VEČ>>

Odzvala se je tudi nemška kanclerka Angela Merkel in kritizirala dejavnost wuppertalske "šeriatske policije". "To absolutno ni v redu. Nihče nima pooblastil, da nadomesti policijo," je opozorila v ponedeljek za televizijo Sat1. Oglasila so se tudi nemška združenja muslimanov in prav tako obsodila dejavnost "šeriatske policije". Hkrati so ocenila, da tovrstno početje škodi islamu in muslimanom.

Salafisti v Wuppertalu so že v preteklosti poskrbeli, da so javnost opozorili nase, pri tem pa so pokazali dokajšnjo mejo kreativnosti. Leta 2012 so bili deležni svetovne pozornosti in jeze političnih voditeljev, ko so napovedali, da bodo na nemških ulicah brezplačno razdelili 25 milijonov v nemščino prevedenih Koranov. Dejansko so jih nekaj razdelili, nato pa je tiskarna zavrnila njihovo nadaljnje tiskanje.

Na sodišču v Düsseldorfu se je sicer v ponedeljek ob strogih varnostnih ukrepih začel sodni proces proti domnevnim islamskim teroristom. Obtožnica štirim moškim očita ustanovitev teroristične združbe in načrtovanje umora nekega skrajno desničarskega nemškega politika. Enemu od obtoženih tudi očitajo poskus eksplozije bombe na glavni železniški postaji v Bonnu decembra 2012. Razstrelivo takrat ni eksplodiralo.

Iz Nemčije poročajo tudi o aretacijah treh Nemcev, ki so jih zaradi suma terorizma aretirali ob vrnitvi iz Kenije. Kot je v ponedeljek sporočilo državno tožilstvo v Karlsruheju, so 23, 26 in 28 let stari moški obtoženi, da so člani islamistične milice Al Šebab, ki se bori za božjo državo na Afriškem rogu.

Politiki različnih nemških strank so ob tem na splošno posvarili pred vrnitvijo radikalnih islamistov v Nemčijo. Merklova je v zvezi s tem pozvala k budnosti, hkrati pa ocenila, da v Nemčiji "ni akutne teroristične nevarnosti". Nemške oblasti sicer preveva bojazen, da so salafisti glavni motivatorji vala mladih Nemcev, ki odhajajo v Sirijo in Irak, da bi se borili na strani skrajne islamske skupine Islamska država in drugih podobnih organizacij.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.