Anže Tomić

 |  Družba

Apple predstavil dva telefona in uro

Apple je na predstavitvi v Cupertinu obelodanil dva nova modela njihovega pametnega telefona. iPhone 6 je prvi v seriji teh naprav, ki bo na voljo v dveh velikostih. Manjši iPhone 6 premore 4,7 palični zaslon, medtem ko večja različica sliši na ime iPhone 6 Plus in premore 5,5 palični zaslon. Oba telefona sta tako veliko večja od lanskoletnega iPhona 5s, katerega zaslon je v diagonalo meril štiri palce. Oba modela sta glede na lanskega izgubila nekaj širine, saj sta za okoli šest milimetrov tanjša.  Več>>

Zaenkrat so znane le cene, ki jih ponujajo ameriški operaterji ob dveletni vezavi in iPhone 6 tako stane 200 dolarjev, medtem ko je model plus sto dolarjev dražji. Dobrodošlo je dejstvo, da je model Plus v osnovni različici na voljo s kar 64 gigabajtov shrambe, medtem ko jo ima osnovni iPhone 6 v najcenejši različici le 16 gigabajtov. Slednja postavka se je že večkrat izkazala za premajhno, zato pride prav, da sta na voljo še 64 in 128 gigabajtni različici. 

Oba telefona imata na zadnji strani čip NFC, ki omogoča plačevanje s sistemom Apple Pay. V slednjega lahko shranimo kreditne kartice, podprte so American Express, MaserCard in Visa.

Ura

Osrednja atrakcija predstavitve je bila popolnoma nova naprava Apple Watch, ki je po dolgem času izdelek tega podjetja, ki na začetku svojega imena nima črke "i". Ura je na voljo v dveh velikostih in sicer z 38 in 42 milimetrsko diagonalo zaslona. Uporabljati jo je potrebno v povezavi s telefonom iPhone. Na voljo je šest različnih pasov in uro je mogoče kupiti tudi v zlati različici, ki ni le pobarvana, temveč narejena iz zlata.  Apple je za Watch razvil nov uporabniški vmesnik, ki ga krmilimo z vrtljivim gumbom in zaslonom na dotik. Tega je mogoče pritisniti na dva načina, na hitro ter z daljšim pritiskom. Ura ima na zadnji strani senzor, ki meri srčni utrip in Apple je veliko poudarjal njeno uporabnost pri beleženju aktivnosti. 

Ura bo na voljo v začetku leta 2015 in bo stala 350 dolarjev. Zaenkrat pri Applu niso povedali, kako dolgo bo zdržala njena baterija, kar sicer vedno razkrijejo za njihove tablice in telefone. Prav tako niso povedali, na kakšen način se bo povezala z Iphonom, a bo šlo najverjetneje za povezavo Bluetooh. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.