STA, MM

 |  Ekonomija

Dan D za sankcije

Danes v veljavo nove sankcije EU proti Rusiji

Nov sveženj sankcij EU proti Rusiji zaradi destabilizacije vzhoda Ukrajine bo začel veljati danes. EU je sankcije pripravljena preučiti, če bo Rusija ustrezno ukrepala za umiritev razmer v Ukrajini. "Sveženj ukrepov, sprejet v ponedeljek, bo začel veljati v petek," je v izjavi za javnost sporočil predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy. Obenem bodo članice po njegovih besedah do konca meseca opravile celovit pregled izvajanja mirovnega načrta in dogovora o premirju, na podlagi katerega se lahko odločijo tudi za spremembe, tudi za delno ali popolno razveljavitev sankcij. VEČ>>

"Vselej smo izpostavljali, da je mogoče naše omejevalne ukrepe umakniti ali nadgraditi. V luči omenjenega pregleda in razmer na terenu sta komisija in evropska zunanja služba pozvani k pripravi predlogov za spremembe, zamrznitev ali razveljavitev obstoječih sankcij, v celoti ali delno," je zapisal Van Rompuy. Priprava teh predlogov naj bi se začela v kratkem. Članice EU so v ponedeljek potrdile sveženj nadaljnjih sankcij proti Rusiji, a obenem njegovo uveljavitev zamaknile s torka na "prihodnje dni", da ocenijo izvajanje premirja in mirovnega načrta. Nove sankcije EU, katerih cilj je spodbuditi spremembo smeri dejanj Rusije, ki destabilizirajo vzhod Ukrajine, vključujejo nadgradnjo obstoječih gospodarskih omejitev na obrambnem, energetskem in finančnem področju ter razširitev seznama oseb, kaznovanih z zamrznitvijo premoženja in prepovedjo potovanja v unijo.

Obstoječe gospodarske sankcije, ki jih je EU uvedla konec julija, vključujejo omejitev dostopa ruskih bank v večinski državni lasti do evropskih kapitalskih trgov, embargo na orožje za nove pogodbe, prepoved izvoza blaga za dvojno uporabo in tehnologije za vojaško uporabo ter omejitev izvoznih dovoljenj za proizvode za pridobivanje nafte. Članice so pri odločanju o drugem krogu gospodarskih sankcij upoštevale enaka merila kot pri prvem, med njimi učinkovitost, razmerje med stroški in koristmi, ravnotežje med sektorji in članicami, pravni okvir ter možnost stopnjevanja. Vse podrobnosti še vedno niso znane, so pa v Bruslju danes posredovali nekaj uradnih pojasnil.

Zaostrene sankcije vključujejo krepitev omejitev ruskega dostopa na kapitalske trge EU. Državljani in podjetja EU ne bodo več smeli izdajati posojil petim velikim ruskim bankam v državni lasti, ki so že na julijskem kazenskem seznamu. Obenem bo prepovedano trgovanje z novimi obveznicami, lastniškim kapitalom ali podobnimi finančnimi instrumenti omenjenih bank z ročnostjo več kot 30 dni. Sedaj ukrep velja za instrumente z ročnostjo več kot 90 dni.

Prepovedano bo tudi zadolževanje treh velikih ruskih obrambnih podjetij in treh velikih naftnih podjetij na evropskih trgih, in sicer bo prepovedano trgovanje z njihovimi obveznicami, delnicami in podobnimi finančnimi instrumenti z ročnostjo več kot 30 dni. Prepovedano bo tudi opravljanje storitev, povezanih z izdajanjem omenjenih finančnih instrumentov. Imen podjetij danes niso želeli razkriti, češ da bo treba počakati na objavo v uradnem listu. Po neuradnih informacijah naj bi šlo za naftna podjetja Rosneft, Gazprom Neft in Transneft. Poleg tega bodo prepovedane storitve, potrebne za pridobivanje ali proizvodnjo nafte v globokem morju in na Arktiki ter za izvajanje projektov pridobivanja plina iz skrilavcev v Rusiji.

Prepoved izvoza blaga za dvojno uporabo in tehnologije za vojaško uporabo v Rusiji bo razširjena, tako da bo vključevala seznam devetih mešanih obrambnih podjetij, za katera bo prepovedan izvoz blaga za dvojno uporabo iz EU. Unija bo sankcije zaostrila tudi z razširitvijo seznama oseb, kaznovanih z zamrznitvijo premoženja in prepovedjo potovanja v unijo. Dopolnila ga bo s 24 osebami, vpletenimi v dejanja, ki kršijo ozemeljsko celovitost Ukrajine. Med njimi bodo predstavniki novega vodstva v Doneškem bazenu, vlade na Krimu ter ruski oligarhi. Imena bodo znana ob objavi v Uradnem listu EU. Z novo dopolnitvijo bo na kazenskem seznamu 119 posameznikov in 23 pravnih oseb. Poleg tega bo pravna podlaga razširjena, tako da bo mogoče z zamrznitvijo premoženja in prepovedjo potovanja v unijo kaznovati posameznike ali pravne osebe, ki poslujejo s separatističnimi skupinami v Doneškem bazenu.

Pogojev za preučitev sankcij proti Rusiji v EU niso konkretno opredelili. EU sicer Rusijo že vseskozi poziva k vzdržni politični rešitvi, ki bo temeljila na spoštovanju suverenosti, ozemeljske celovitosti, enotnosti in neodvisnosti Ukrajine. Ob tem poudarja pomen takojšnje izvedbe mirovnega načrta ukrajinskega predsednika Petra Porošenka. Politična rešitev krize bi morala po mnenju EU med drugim vključevati vzajemno dogovorjeno premirje, ponovno vzpostavitev nadzora Ukrajine nad njeno mejo, takojšnjo ustavitev toka orožja, vojaškega materiala in osebja iz Rusije v Ukrajino, takojšnjo izpustitev talcev ter umik ruskih sil iz Ukrajine in z ukrajinske meje.

Rusija je že oblikovala povračilne ukrepe za sankcije EU, je v Moskvi sporočil svetovalec ruskega predsednika Vladimirja Putina, Andrej Belousov. Ruske protisankcije naj bi bile uperjene proti uvozu potrošniškega blaga in rabljenih avtomobilov iz Evropske unije, je nakazal. Na ruskem zunanjem ministrstvu so napoved novih sankcij EU proti Rusiji označili za sovražno dejanje. "Naš odziv bo primeren škodi, ki jo te sankcije povzročajo našemu gospodarstvu," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal tiskovni predstavnik ruskega zunanjega ministrstva Aleksander Lukaševič. Izrazil je tudi pričakovanje, da bodo evropska podjetja močneje lobirala proti "neproduktivnim" sankcijam.

Kot je nakazal Putinov svetovalec Belousov, bo Rusija odgovorila na področju potrošniških dobrin in avtomobilov. "Imamo veliko nekmetijskih proizvodov, kjer so naši partnerji, še posebej evropski, precej bolj odvisni od Rusije kot Rusija od njih," je dejal. "To vključuje uvoz avtomobilov, predvsem rabljenih, pa tudi izdelkov, ki smo jih sposobni proizvajati sami. Tudi nekaterih vrst oblačil," je še nakazal Belousov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.