STA, MM

 |  Družba

Bodo španski ustavni sodniki dopustili referendum?

Množica Kataloncev v Barceloni zahteva pravico do referenduma o neodvisnosti

Rdeče-rumene zastave Katalonije so napolnile ulice Barcelone, kjer več sto tisoč ljudi zahteva pravico do referenduma o neodvisnosti te španske pokrajine. Pred škotskim referendumom o neodvisnosti čez teden dni mnogi protestniki nosijo tudi škotske zastave. Po ocenah mestnih oblasti se je zborovanja udeležilo 1,8 milijona ljudi, medtem ko je delegacija vlade iz Madrida izračunala, da se je na barcelonskih ulicah zbralo med 470.000 in 520.000 ljudi. "Zdaj je čas," piše na rdečih in rumenih majicah protestnikov, ki so se zbrali na zborovanju. VEČ>>

Protestniki so napolnili dve pomembni prometnici v katalonski prestolnici - avenijo Diagonal in Gran Vio, saj želijo na skupni dolžini 11 kilometrov oblikovati človeško verigo v obliki črke V, ki je prva črka besede "votar" (voliti). Zahtevajo pravico do priprave referenduma o neodvisnosti Katalonije 9. novembra, ki mu Španija nasprotuje. Postavili so tudi 947 simboličnih volilnih skrinjic za vsako od katalonskih občin. Zborovanje je potekalo na dan nacionalnega praznika, ki za številne pomeni dan, ko je pokrajina izgubila avtonomijo - 11. septembra 1714 je Barcelona v vojni za nasledstvo padla v roke vojske španskega kralja. Natančno 300 let pozneje želijo Katalonci vnovič doseči neodvisnost. Zborovanje so simbolično začeli ob 17.14 po lokalnem času.

Protestniki želijo španski vladi premiera Mariana Rayoja pokazati, da je velik del 7,6 milijona prebivalcev Katalonije za njeno neodvisnost. Poleg tega želijo pritisniti na predsednika katalonske vlade Artura Masa, da referendum, ki ga nameravajo izvesti 9. novembra, izvede v kakršnihkoli okoliščinah. Španska vlada namreč izvedbi ostro nasprotuje in se pri tem sklicuje na ustavo, ki Kataloniji ne daje te pravice. Katalonski parlament želi spričo tega sprejeti zakon, ki bi referendumu nudil ustrezno pravno podlago. Precej jasno se sicer zdi, da španski ustavni sodniki referenduma ne bodo dopustili.

Katalonci so ulice preplavili natanko teden dni pred škotskim referendumom o neodvisnosti, ki ga bodo regionalne oblasti izvedle v dogovoru z vlado v Londonu. Glede na zadnje ankete sta tabora podpornikov in nasprotnikov samostojne poti Škotske po prek 300 letih zveze izenačena.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.