STA, MM

 |  Družba

»Človeštvo se mora zjokati in zdaj je čas joka«

Papež Frančišek v Sredipolju molil za žrtve vojn in mir - V nedeljo poročil 20 parov, tudi take z otroki

Papež je molil sam, vstop na pokopališče pa ni bil dovoljen nikomur, ne fotografom in novinarjem, niti njegovemu spremstvu.

Papež je molil sam, vstop na pokopališče pa ni bil dovoljen nikomur, ne fotografom in novinarjem, niti njegovemu spremstvu.
© Borut Krajnc

"Medtem ko Bog vzdržuje svoje stvarstvo in smo mi ljudje poklicani, da sodelujemo pri njegovem delu, ga vojna uničuje. Uničuje tudi to, kar je ustvaril kot najlepše človeško bitje. Vojna sprevrne vse, tudi povezanost med brati. Vojna je nespametna. Načrt njenega napredovanja je uničevanje, z uničevanjem se hoče razvijati," je poudaril papež Frančišek pred kostnico v Sredipolju, kjer molil za žrtve vseh vojn in prosil za dar miru vsem narodom. "Vojna je nespametna," je dejal papež ob začetku maše na stopnišču kostnice, kjer je pokopanih več kot 100.000 italijanskih vojakov, padlih v prvi svetovni vojni. Papež se je za obisk Sredipolja odločil ob 100. obletnici začetka prve svetovne vojne. VEČ>>

"Pohlep, nestrpnost, hlepenje po oblasti so vzroki, ki peljejo vojno odločitev naprej. Te vzroke pogosto opravičujejo z ideologijo, toda pred tem je strast, je popačen nagib. Ideologija je opravičevanje in če ni ideologije, je Kajnov odgovor 'Kaj mi mar?'," je dejal Frančišek. Kot je poudaril, nad vhodom na to pokopališče visi porogljiv napis vojne 'Kaj mi mar?' "Vse te osebe, katerih ostanki počivajo tu, so imele svoje načrte, sanje, toda njihova življenja so bila prekinjena. Človeštvo je reklo 'Kaj mi mar?'" Tudi po drugi polomiji še ene svetovne vojne, lahko govorimo o tretji vojni, ki bo z zločini, pokoli, uničenjem šla do konca, je posvaril.

Iz Slovenije naj bi prišlo okrog 500 vernikov, prisotnih pa je tudi veliko zamejskih Slovencev.

Iz Slovenije naj bi prišlo okrog 500 vernikov, prisotnih pa je tudi veliko zamejskih Slovencev.
© Borut Krajnc

"Tu je veliko žrtev. Danes se jih spominjamo. Je jok in je bolečina. In od tu se spominjamo vseh žrtev vseh vojn. Tudi danes je veliko žrtev," je nadaljeval papež. "Kako je to mogoče? Mogoče je, ker so tudi danes v ozadju interesi, geopolitični načrti, pohlep po denarju in oblasti, in je vojna industrija, ki se zdi, da je tako zelo pomembna! In ti načrtovalci groze, vsi ti organizatorji spopadov, kakor tudi prodajalci orožja, imajo v srcu napis 'Kaj mi mar'?" je spraševal Frančišek.

"Medtem ko pa modri prizna napako, začuti bolečino, se kesa, prosi odpuščanja in se zjoče. S tem 'Kaj mi mar?', ki ga brezobzirni vojni poslovneži nosijo v srcu, morda veliko zaslužijo, toda njihovo pokvarjeno srce je izgubilo sposobnost, da se zjoče. Ta 'Kaj mi mar?' preprečuje jok. Kajn se ni zjokal. Kajnova senca nas pokriva danes tu, na tem pokopališču. Tu jo vidimo. Vidimo jo v zgodovini od 1914 do danes. Tudi dandanes jo vidimo," je zbrani množici sporočil papež. "S srcem sina, brata, očeta, prosim vse vas in za vse nas spreobrnjenje srca, da od 'Kaj mi mar?' preidemo v jok za vse padle nepotrebne morije, za vse žrtve nespameti vojne vseh časov. Človeštvo se mora zjokati in zdaj je čas joka," je pridigo v deževnem vremenu zaključil Frančišek.

Kako je to mogoče? Mogoče je, ker so tudi danes v ozadju interesi, geopolitični načrti, pohlep po denarju in oblasti, in je vojna industrija!

"Kako je to mogoče? Mogoče je, ker so tudi danes v ozadju interesi, geopolitični načrti, pohlep po denarju in oblasti, in je vojna industrija!"
© Borut Krajnc

Na prizorišču slovesne papeževe maše se je zbralo okoli 20.000 ljudi, med njimi polovica italijanskih vojakov. Iz Slovenije naj bi prišlo okrog 500 vernikov, prisotnih pa je tudi veliko zamejskih Slovencev. Svetega očeta je ob cesti s tržaškega letališča do Sredipolja pozdravilo okrog 50.000 ljudi. Papež se je sicer najprej ustavil na avstro-ogrskem pokopališču v Foljanu, kjer ležijo posmrtni ostanki 14.550 padlih vojakov, tudi slovenskih, ki so se med majem 1915 in oktobrom 1917 na soški fronti borili na strani Avstro-Ogrske. Tam je sam molil pet minut, vstop na pokopališče pa ni bil dovoljen nikomur, ne fotografom in novinarjem, niti njegovemu spremstvu.

V nedeljo pa je papež Frančišek v Vatikanu prvič od nastopa položaja vodil poročne obrede. V Baziliki sv. Petra je poročil 20 parov, med njimi tudi take, ki že imajo otroke in so živeli skupaj, preden so sklenili zakonsko zvezo, kar je sicer v nasprotju z naukom Katoliške cerkve. Pri poročni slovesnosti so sodelovali tudi pari, pri katerih je eden od partnerjev že bil kdaj poročen. "To so pari kot vsi ostali," so pojasnili v rimski škofiji, kjer so izbrali udeležence za obred.

Svetega očeta je ob cesti s tržaškega letališča do Sredipolja pozdravilo okrog 50.000 ljudi.

Svetega očeta je ob cesti s tržaškega letališča do Sredipolja pozdravilo okrog 50.000 ljudi.
© Borut Krajnc

Papež je v pridigi dejal, da je poroka "zahtevno potovanje, včasih težavno, včasih burno", mladoporočence pa ob tem opozoril, da je "normalno, da se mož in žena kdaj kregata". "Toda svetujem vam, da nikoli ne končate dneva, ne da bi se pobotali. Dovolj je že majhen korak, da nadaljujete po svoji poti," jim je položil na srce. Kot edini papež je doslej odprte poročne obrede vodil Janez Pavel II., in sicer na svetovnem srečanju družin leta 1994.

Nedeljski poročni obred je potekal tri tedne pred začetkom sinode o družini v Rimu, na kateri bodo škofi med drugim razpravljali o vprašanjih spolnosti pred poroko in ločitvah, kar je mogoče razumeti kot izraz papeževega prepričanja, da bi Cerkev morala sprejeti vse, tudi grešnike.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.