STA, MM

 |  Kultura

Boj za vesne v Portorožu končan

Vesna za najboljši celovečerec dokumentarcu Boj za, presenetil študentski film Prespana pomlad

Prizor iz zmagovalnega filma Siniše Gačića.

Prizor iz zmagovalnega filma Siniše Gačića.
© Dokufest.com

Letošnji Slovenski filmski festival je v soboto s podelitvijo nagrad vesna za najboljše slovenske filmske dosežke v zadnjem letu doživel svoj vrhunec. Vesno za najboljši celovečerni film je osvojil Boj za Siniše Gačića. Presenečenje je bil študentski film Prespana pomlad Dominika Menceja, ki je osvojil nagrade za najboljši kratki film, režijo in scenarij. VEČ>>

Dokumentarec Boj za je po mnenju strokovne žirije »prepričljiv in pretresljiv dokument našega časa. Film prinaša podobe in dogajanje pred ljubljansko Borzo, ki so dajali pečat prizadevanjem za bistvene spremembe v slovenski in svetovni družbi. Režiserju prepričljivega dokumentarnega filma o našem času, Siniši Gačiću, je uspelo vstopiti v samo srž protestniškega dogajanja in prikazati protagoniste tako v raznolikosti njihovih idej, njihovega delovanja, kot tudi njihovo katarzo in občutek nemoči«.

Veliko presenečenje pa je bil uspeh študentskega kratkega igranega filma režiserja Dominika Menceja, ki je z Anjo Novak osvojil še vesno za najboljšo glavno žensko vlogo. »Avtor filma Prespana pomlad Dominik Mencej je filmsko zrela in kreativnosti polna osebnost, ki zelo dobro razume svoje filmske junake,« so zapisali v utemeljitvi. »Zanje skozi celotno pripoved ustvarja situacije, v katerih lahko vsi liki zaživijo v svoji polnosti. Tako kot prepričljivo zaživi film kot celota v rokah ustvarjalne in igralske ekipe. Žirija zato soglasno odloča, da kratki film Prespana pomlad predstavlja dosežek takšne vrste, da ga nagradi z vesno za najboljši kratki film, vesno za najboljšo režijo in vesno za najboljši scenarij. Lik Jasne v filmu Prespana pomlad je zahtevna igralska naloga, ki znotraj kratke filmske forme zahteva kreacijo lika s kompleksnim prepletanjem emotivnih in duševnih stanj. Anja Novak je Jasna, suverena in zelo prepričljiva.«

Nagrada za najboljšo glavno moško vlogo je šla v roke Jerneja Kogovška za vlogo v filmu Drevo režiserke Sonje Prosenc. Ta je prejela tudi nagrado žirije slovenskih filmskih kritikov. Nagrado občinstva je prejel film Pot v raj Blaža Završnika, za vlogo v tem filmu pa je nagrado revije Stop za igralko leta osvojila Ajda Smrekar. Nagrado Art kino mreže, ki so jo letos podelili prvič, je prejel dokumentarni film Kaj pa Mojca? Urše Menart.

Na 17. izvedbi festivala se je v uradnem programu predstavilo 71 filmov. Žirijo letošnjega festivala sestavljajo lanska dobitnika vesen Špela Čadež, ki je z Bolesom prejela nagrado za najboljši kratki film, in Rok Biček, ki jo je z Razrednim sovražnikom pobral v kategoriji celovečercev, scenografka Katja Šoltes, dolgoletni selektor filmov pri RTV Slovenija Matjaž Zajec ter predsednik umetniškega odbora filmskega festivala v Pulju Hrvoje Pukšec. Letošnjo Badjurovo nagrado za življenjsko delo, ki jo podeljujejo od leta 1995, so že v uvodnem večeru podelili režiserki zvoka Hanni Preuss.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.