STA, MM

 |  Svet

Nemci z največ nadurami v evroobmočju

Beate Müller-Gemmeke: "To je nesprejemljivo, saj ljudje zaradi tega zbolijo. Dogovorjeni delovni čas je treba spoštovati"

"V nobeni od članic območja z evrom ni tako velikih razlik med v kolektivni pogodbi določenim tedenskim delavnikom in dejanskim delovnim časom kot v Nemčiji," je pred dnevi v pogovoru za nemški časnik Die Welt poudaril evropski komisar za zaposlovanje Laszlo Andor. Ob tem pa delavci v skladu z novo raziskavo niti za polovico opravljenih nadur ne prejmejo kompenzacije v obliki plačila ali prostega časa. VEČ>>

V Nemčiji delavci namreč opravijo več nadur kot kjer koli drugje v območju evra. Ob tem se vrstijo opozorila glede ogromnega razkoraka med delovnim časom, o katerem se v največjem evropskem gospodarstvu dogovorijo delodajalci in sindikati, in dejanskim delavnikom. Evropska agencija Eurofund je leta 2012 ugotavljala, da je v Nemčiji v kolektivnih pogodbah v povprečju opredeljen 37,7-urni delovni teden, medtem ko delavci v povprečju na teden opravijo 40,5 delovne ure.

V povprečju dobijo nemški delavci plačanih manj kot polovico nadur, kaže raziskava inštituta za trg dela iz Nürnberga. V drugem letošnjem četrtletju je tako vsak od dobrih 38 milijonov zaposlenih v Nemčiji opravil v povprečju 11,9 nadure, od tega pa so podjetja le za pet ur delavce plačala ali zanje kompenzirala v obliki prostega časa.

Do tega dejstva so med drugim zelo kritični nemški Zeleni in Levica. "Veliko število nadur neizogibno vodi v stres in preobremenjenost zaposlenih," je poudarila predstavnica Zelenih Beate Müller-Gemmeke. "To je nesprejemljivo, saj ljudje zaradi tega zbolijo. Dogovorjeni delovni čas je treba spoštovati," je menila. Tudi prva dama Zelenih Katja Kipping je poudarila, da nadure, tudi če so plačane, vodijo v bolezni in povečujejo brezposelnost. "Nadure so velik družbeni problem in niso seksi," je bila kritična.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.