Darja Kocbek

 |  Ekonomija

Gorila z Wall Streeta

Upniki velebanke Lehman Brothers šest let po bankrotu še čakajo na poplačilo

V New Yorku je 15. septembra 2008 ena največjih bank v ZDA in na svetu Lehman Brothers razglasila stečaj. To je bil prvi stečaj po izbruhu finančne krize. Banka je pustila za seboj za 613 milijard dolarjev dolgov, njen stečaj je do zdaj največji med družbami z Wall Streeta. Marc Pitzke, dopisnik za spletni Spiegel v New Yorku, ugotavlja, da po šestih letih pravniki še vedno prodajajo njeno premoženje, da bi iz stečajne mase poplačali upnike. VEČ>>

Oddelek za trgovanje je že prevzela britanska velebanka Barclays, ki je zdaj tudi lastnica sedeža propadle ameriške banke na prestižnem Times Squaru. V celoti je svoje terjatve v vrednosti 105 milijard dolarjev dobilo poplačanih 110 tisoč glavnih upnikov, ki so imeli svoje naložbe zavarovane. Preostali upniki so se morali zadovoljiti s poplačilom 17 odstotkov svojih terjatev. Nekateri na poplačilo še vedno čakajo. V začetku septembra je za skoraj šest milijard dolarjev terjatev bilo še nedotaknjenih.

Medtem ko so številni vodilni menedžerji drugih velebank krizo preživeli na položajih, nekateri veljajo celo za junake, med njimi sta recimo prvi mož Goldman Sachsa Lloyd Blankfein in prvi mož JP Morgan Chase Jamie Dimon, je moral zadnji prvi mož Lehman Brothersa 67-letni Richard Fuld, ki so ga klicali Dick, oditi. Zaradi grobosti je veljal za »gorilo z Wall Streeta« in po bankrotu banke z njim nihče ni več hotel imeti opravka. Sodelavci in stranke so proti njemu vložili kup tožb. Ameriški kongres ga je razglasil za najhujšo »barabo« krize.

Od takrat se v javnosti večinoma ne pojavlja. Sem in tja se pojavi na kakšni dobrodelni zabavi, kjer se ga drugi gostje večinoma diskretno izogibajo. Ustanovil je svetovalno podjetje, a tako rekoč nima naročil. Najbolj znana stranka telekomunikacijski koncern AT&T je z njim prekinil pogodbo konec leta 2011, ko so propadli njegovi načrti za prevzem družbe T-Mobile. Fuld je postal žrtev svoje nadutosti. »Je velika grška tragedija krize,« je za Bloomberg Businessweek  dejal nekdanji prvi mož financ na Lehman Brothers Brad Hintz.

Richard Fuld kljub temu ni revež, saj je samo v zadnjih štirih letih, ko je vodil propadlo velebanko, zaslužil skoraj pol milijarde dolarjev. Globo 90 milijonov dolarjev, ki mu jo je naložil borzni nadzornik SEC, je plačala njegova zavarovalnica. Razkošno podstrešno stanovanje na Park Avenue v New Yorku je medtem že prodal za 26 milijonov dolarjev. V lasti pa ima še vedno 19 milijonov dolarjev vreden ranč v Idahu, 11 milijonov dolarjev vredno posestvo v Connecticutu in 14 milijonov dolarjev vredno vilo na obali Floride. Slednjo je za 10 dolarjev »prodal« svoji ženi, da mu je ne bi zasegli upniki.

Fuld in njegova žena sta velika investitorja v kemijsko družbo GlyEco iz Phoenixa. »Dick in njegova žena sta delničarja in njegova družba Matrix Advisors dela za nas,« pravi Janet Lorenz, tiskovna predstavnica GlyEco in žena predsednika njene uprave Johna Lorenza. Fuld ima po njenih besedah očitno ogromno izkušenj v poslovnih krogih in zelo dobro ve, kako je treba razvijati podjetja, da postanejo velike mednarodne družbe. To je tudi njegova vloga v GlyEco.

Nekateri njegovi stari prijatelji se čudijo, zakaj se še vedno ukvarja z investicijskimi posli. Nekateri pravijo, da zaradi tožb potrebuje denar, drugi pravijo, da je iz te igre izredno težko izstopiti. Finančniki namreč enako kot upokojeni športniki ugotovijo, da pogrešajo akcijo. Ko se to zgodi, imajo na voljo dve možnosti. Prva je, da postanejo distributerji piva in začnejo novo življenje, druga pa, da naredijo vse za vrnitev v posel, ki so ga opravljali. Dick se je odločil za drugo možnost, pravi Steven Rattner, prvi mož Willett Advisors, ki je v 80. letih prejšnjega stoletja delal skupaj s Fuldom na Lehmanu in je bil leta 2010 sam udeležen v škandalu z državnim pokojninskim skladom.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.