STA, MM

 |  Svet

Na Švedskem slavi skrajna desnica

Švedski premier napovedal odstop

Jimmie Aakesson: Ne morejo nas več ignorirati, tako kot so nas ignorirali v preteklih štirih letih.

Jimmie Aakesson: "Ne morejo nas več ignorirati, tako kot so nas ignorirali v preteklih štirih letih."
© AFP

Nedeljske parlamentarne volitve na Švedskem so končale osemletno vladavino desnosredinske koalicije v tej skandinavski državi, obenem pa dale nov zagon skrajno desnim Švedskim demokratom. Vodja socialdemokratov Stefan Löfven je v nedeljo zvečer že napovedal prizadevanja za sestavo nove vlade, premier Fredrik Reinfeldt pa odstop z vrha vlade. Kot je še napovedal, bo spomladi prihodnje leto tudi odstopil kot vodja svoje konservativne Zmerne stranke. "Bilo je čudovito potovanje," je poudaril 49-letni Reinfeldt, a obenem jasno priznal poraz. "Volilne kampanje je konec, ni nam ravno uspelo," je dejal. VEČ>>

57-letni Löfven je po drugi strani v nedeljo zvečer že napovedal začetek pogovorov o oblikovanju nove vlade. Kot je dejal, bo začel z Zelenimi, a pripravljen je na sodelovanje tudi z drugimi "demokratičnimi strankami". Obenem je Löfven znova izrecno izključil možnost sodelovanja s Švedskimi demokrati. "Sedaj je čas, da strankarsko taktiko pustimo ob strani in prevzamemo odgovornost za Švedsko," je poudaril. Po objavi uradnih volilnih izidov po preštetju glasovnic v vseh volilnih okrajih kaže, da je Reinfeldtova desnosredinska koalicija štirih strank prejela vsega 39,3 odstotka glasov, točno deset odstotkov manj kot na volitvah leta 2010. Po drugi strani je levosredinska naveza socialdemokratov, Zelenih in Leve stranke prejela 43,7 odstotka glasov.

To sicer pomeni, da je levi sredini za absolutno večino v 349-članskem parlamentu zmanjkalo 16 mandatov, dobila jih je 159, kar napoveduje zelo težavno oblikovanje nove vlade. Najbolj so v nedeljo zvečer slavili Švedski demokrati, saj so prejeli kar 12,9 odstotka glasov in tako prepričljivo postali tretja najmočnejša stranka v riksdagu. Rezultat iz leta 2010, ko so se s 5,7-odstotno podporo prvič prebili v parlament, so uspeli več kot podvojiti. Kot je v nedeljo zvečer ocenil njihov vodja Jimmie Aakesson, so sedaj postali odločilen jeziček na tehtnici in bodo oni tisti, ki bodo določali dejanskega zmagovalca nedeljskega glasovanja.

"Ne morejo nas več ignorirati, tako kot so nas ignorirali v preteklih štirih letih," je poudaril pred navdušeno množico privržencev. "Tej državi moraš biti sposoben vladati štiri leta in to bodo težko storili, če ne bodo pripravljeni govoriti z nami ali nas poslušati," je nadaljeval. Začasni uradni izidi - končni bodo objavljeni v sredo - sicer še kažejo, da Feministični pobudi preboj v parlament, za katerega bi morala preseči štiriodstotni prag, v nedeljo ni uspel. Volilna udeležba je bila znova zelo visoka, kar okoli 83-odstotna.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.