Mednarodna skupnost odločneje v boj proti eboli

Evropska unija je včeraj pozvala mednarodno skupnost k večjemu prispevku v boju proti eboli, iz Bele hiše pa so sporočili, da bo ameriški predsednik Barack Obama napovedal nov načrt za boj proti eboli na zahodu Afrike. Na izrednem zasedanju o eboli se bo sestal tudi Varnostni svet Združenih narodov, ki želi okrepiti globalni odgovor na epidemijo. Več>>

Ebola je do sedaj terjala že 2400 žrtev, dvakrat toliko pa se jih je okužilo. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je sicer smrtnost pri eboli do 90-odstotna. Pri tokratni epidemiji naj bi sicer umrla polovica okuženih

Epidemija se na zahodu Afrike se nezadržno in hitro širi, zato je direktorica WHO Margaret Chan mednarodno skupnost pozvala, naj odločneje ukrepa.

Evropska unija bo za pomoč v boju proti eboli namenila 150 milijonov evrov. EU je sicer v Afriki namestila tudi mobilne laboratorije, namenjene diagnosticiranju bolezni.

ZDA bodo z namenom preprečevanja širjenja ebole na zahod Afrike napotile 3000 pripadnikov ameriške vojske. Največjo pozornost bodo usmerili v Liberijo, ki jo je bolezen najbolj prizadela. Tam želijo zgraditi 17 centrov za zdravljenje smrtonosne bolezni. 

Washington si želi, da bi celotna mednarodna skupnost sprejela konkretne zaveze v boju proti epidemiji, kar želijo doseči na današnjem zasedanju Varnostnega svet Združenih narodov. Po podatkih Združenih narodov je potrebnih vsaj 465 milijonov evrov za potrebščine in nove zdravnike, ki bi jih morali poslati v prizadete regije. 

Nacionalni inštitut za javno zdravje sicer prebivalcem Slovenije odsvetuje vsa nenujna potovanja v Gvinejo, Liberijo in Sierro Leone. Tveganje je za potnike nizko, vendar se poveča predvsem za tiste, ki bi potrebovali zdravstveno oskrbo v prizadetih območjih. V Sloveniji pa je strah odveč - če bi se zgodilo, da bi prenašalec ebole prišel do Slovenije, bi bil naš zdravstveni sistem verjetno brez težav sposoben preprečiti širjenje okužbe.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.