Tamara Kajtazović

 |  Svet

Slovenija pod drobnogledom Komisije Sveta Evrope za boj proti rasizmu in nestrpnosti

© Nada Žgank

Komisija Sveta Evrope za boj proti rasizmu in nestrpnosti je objavila četrto poročilo o Sloveniji in njenem napredku na področju preprečevanja rasizma, nestrpnosti in diskriminacije. Ugotavlja, da je bil na več področjih napredek dosežen, vendar stanje še ni zgledno. V komisiji opozarjajo predvsem na diskriminacijo Romov in sovražnega razpoloženja do izbrisanih. Več>>

Poročila četrtega kroga so namenjena predvsem evalvaciji implementiranih ukrepov, predlaganih v prejšnjih poročilih.

Kot poudarja komisija, imajo vsi Romi v Sloveniji sedaj dostop do predšolske vzgoje, organizirani so bila usposabljanja za romske pedagoške asistente, država pa je z različnimi projekti poskušala povečati zaposlitvene možnosti Romov. Izbrisani naj bi končno dobili odškodnino. Napredek je komisija zaznala tudi na drugih področjih boja proti nestrpnosti – začela so se, denimo, izobraževanja za policiste na temo ozaveščenosti o stereotipih in predsodkih ter preprečevanja le-teh.

Vseeno pa Slovenijo čaka še kar nekaj dela. Še vedno številni Romi živijo v izoliranih naseljih brez zagotovljenih minimalnih življenjskih standardov in pogosto brez dostopa do pitne vode. Zakon o uresničevanju načela enakega obravnavanja po mnenju komisije ne deluje, zagovorniku načela enakosti pa manjka organizacijska in proračunska neodvisnost.

Dodatne težave predstavlja sovražni govor na spletu, ki se je povečal. Komisija je kritična tudi do dejstva, da ni neodvisnega organa, ki bi preiskoval domnevne policijske kršitve na področju rasističnega in diskriminatornega obnašanja.

Komisija bo napredek Slovenije zopet ocenila čez dve leti. Med prednostnimi nalogami, ki jih mora Slovenija do takrat opraviti, so ustanovitev neodvisnega organa za boj proti diskriminaciji, najti primerno rešitev za povrnitev škode in nezakonito odvzetih pravic izbrisanim in sprejem ukrepov za zagotovitev dostopa do pitne vode v vseh tistih romskih naseljih, kjer to še ni urejeno.

Svet Evrope je sicer najstarejša panevropska mednarodna organizacija in velja za eno od avtoritet na področju varstva človekovih pravic. V okviru sprejetih konvencij in sporazumov ima več političnih in pravnih kontrolnih mehanizmov za preverjanje spoštovanja in implementacije sprejetih zavez. Komisija za boj proti rasizmu in nestrpnosti je neodvisno nadzorno telo, ki ga je ustanovil Svet Evrope. Komisija redno analizira situacijo v posameznih državah članicah in pripravi predloge in priporočila za izboljšanje.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.