STA, MM

 |  Svet

»Ta bolezen ni zgolj problem Liberije ali Zahodne Afrike«

ZDA in EU odločneje v boj proti eboli

Ameriški predsednik Barack Obama je napovedal bistveno okrepitev pomoči Zahodni Afriki v boju proti epidemiji ebole. Dodatne vire za boj proti tej nevarni bolezni napovedujejo tudi v Evropski uniji. V Svetovni banki sicer opozarjajo, da bi imela ebola lahko katastrofalne posledice za gospodarstva v regiji. VEČ>>

Obama je v torek v prostorih Centra za nadzor nad boleznimi in preventivo (CDC) v Atlanti epidemijo ebole v Zahodni Afriki označil za grožnjo svetovni varnosti. Svet ima priložnost rešiti nešteto življenj in mora ukrepati ter narediti več. "ZDA bodo naredile več," je dejal in pozval tudi druge države sveta, naj pomagajo, ker epidemija uhaja izpod nadzora in ljudje množično umirajo. Ameriški predsednik namerava poslati v regijo 3000 vojakov, inženirjev in zdravstvenega osebja. Ameriška misija bo imela center za poveljstvo in nadzor v prestolnici Liberije, države, ki so jo ustanovili osvobojeni ameriški sužnji in je ena najbolj prizadetih držav z ebolo. Misiji bo poveljeval general Darryl Williams, ki je že prispel na teren v torek.

Američani bodo v regiji zgradili 17 zdravstvenih centrov s po 100 posteljami, ameriško zdravstveno osebje bo delovalo v novi poljski bolnišnici v Liberiji, Američani pa bodo urili več tisoč lokalnih zdravstvenih delavcev za najmanj pol leta ter odprli zračni most za hitrejšo oskrbo prizadetih območij. ZDA so doslej za boj proti eboli prispevale 175 milijonov dolarjev, z novo strategijo pa se bo pomoč povečala za pol milijarde dolarjev.

Ebola je bila doslej usodna že za okoli 2500 ljudi in Obama je dejal, da bo položaj še slabši, preden se bo začel izboljševati. Zaradi svoje pobude si je prislužil pohvalo direktorice Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Margaret Chan, ki je dejala, da je to takšna transformacijska sprememba, ki jo potrebujejo za zaustavitev bolezni.

Liberijska predsednica Ellen Johnson Sirleaf je pozdravila obljubljeno ameriško pomoč in izrazila upanje, da bo to pomenilo preobrat v boju proti eboli. "Upamo tudi, da bo ta odločitev ZDA vzpodbudila tudi ostalo mednarodno skupnost, da priskoči na pomoč," je dejala. "Naši ameriški partnerji so spoznali, da Liberija ne more sama premagati ebole. In ta bolezen tudi ni zgolj problem Liberije ali Zahodne Afrike. Celotna mednarodna skupnost ima odgovornost za končanje te krize," je še poudarila Sirleafova.

Ustrezno resolucijo, ki naj bi pozvala k pomoči prizadetim državam, naj bi danes sprejel tudi Varnostni svet ZN. Predlog resolucije med drugim sicer poziva tudi k odpravi omejitev potovanj v Zahodni Afriki. Veliko držav se je namreč ustrašilo izbruha ebole in zaprlo meje s prizadetimi državami ali odpovedalo polete vanje, kar otežuje humanitarna prizadevanja. Tudi EU se odloča za dodatne ukrepe. Kot je danes na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu napovedala evropska komisarka za humanitarno pomoč Kristalina Georgieva, so se države članice na ponedeljkovem srečanju v Bruslju zavezale, da bodo za pomoč Zahodni Afriki v boju proti eboli namenile dodatnih 78 milijonov evrov.

Nemčija naj bi bila med drugim pripravljena v svojih bolnišnicah oskrbeti obolele z ebolo, Avstrija je ponudila materialno pomoč, Irska, Slovaška, Luksemburg, Estonija, Poljska in Švedska denar. Po ponujenih finančnih sredstvih sicer prednjačita Francija in Velika Britanija. Dodatna sredstva se bodo prištela k 150 milijonom evrov, ki jih je za boj proti eboli že namenila Evropska komisija. Poleg tega je Bruselj na prizadeta območja poslal mobilne laboratorije za diagnosticiranje in potrjevanje primerov okužbe ter tudi urjenje dodatnih laboratorijskih tehnikov.

Svetovna banka je medtem opozorila, da ebola duši zahodnoafriška gospodarstva in bi lahko imela "katastrofalne" posledice v treh najbolj prizadetih državah - Gvineji, Liberiji in Sierri Leone. Vendarle pa je te potencialno uničujoče stroške še mogoče omejiti, če bo svet hitro in odločno ukrepal ter uspel zajeziti epidemijo in strahove, ki so z njo povezani, opozarja Svetovna banka. Faktor strahu igra pomembno vlogo, saj npr. tudi ljudje, ki jih ebola ni neposredno prizadela, vse bolj opuščajo svoje delo, manj proizvajajo, manj zaslužijo in manj trošijo.

Po najslabšem scenariju bi se gospodarska rast v Gvineji naslednje leto znižala za 2,3, v Sierri Leone za 8,9 in v Liberiji za kar 11,7 odstotne točke. Obenem so v Svetovni banki pozdravili najnovejše napovedi o krepitvi pomoči Zahodni Afriki. Obljubljena mobilizacija dodatnih sredstev bi lahko pomagala preprečiti velik del gospodarske škode epidemije.

Oglasili so se tudi v Skladu ZN za otroke (Unicef) in dejali, da za boj proti eboli na Zahodu Afrike potrebujejo 152 milijonov evrov, ki jih nameravajo porazdeliti med Liberijo, Sierro Leone in Gvinejo. Na območjih teh treh držav živi 8,5 milijona otrok in mladostnikov, opozarjajo v Unicefu.

Unicef sicer že od prvih dni izbruha ebole na prizadetih območjih osvešča lokalne skupnosti o zaščiti pred okužbo ter zagotavlja potrebne higienske pripomočke, kot so mila, klor in zaščitne rokavice. Z ustrezno opremo in zdravili opremlja zdravstvene centre, zagotavlja šotore za izolacijo obolelih na terenu, družinske pakete za oskrbo z vodo, higienske pakete, tablete za prečiščevanje vode in vedra.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.