Darja Kocbek

 |  Ekonomija

Islamska država dobra za biznis

Ameriške orožarske in varnostne družbe si že manejo roke

Vojne proti pripadnikom organizacije Islamska država se lahko veselijo predvsem ameriška orožarska podjetja in zasebne varnostne družbe. Od vojaških operacij v Iraku in Siriji si obetajo milijardne posle. Za te družbe je bila že vojna v Iraku in Afganistanu donosen posel. Profesor na univerzi Georgetown Sean McFate, ki je včasih sam na podlagi pogodbe delal za vlado ZDA, po poročanju Spiegla pravi, da je po njihovem prepričanju vojna proti Islamski državi za te družbe nova velika priložnost, saj gre za pogodbe, vredne več sto milijonov dolarjev. Računajo, da bodo ti napadi postali nov velik poseg, ki bo trajal več let. VEČ>>

Orožarskim podjetjem je vseeno, ali bodo ZDA ostale pri zračnih napadih ali pa bodo v Irak in Sirijo poslale tudi pehoto. Vodilna družba v panogi Lockheed Martin proizvaja rakete zemlja-zrak hellfire, s katerimi so ZDA napadle položaje Islamske države v Iraku. Po govoru predsednika Baracka Obame prejšnji teden se je njena delnica na borzi občutno podražila. Tudi borzni indeks, ki združuje celotno oboroževalno industrijo ZDA, od takrat raste.

Velike dobičke od vojne proti Islamski državi si obetajo tudi proizvajalci brezpilotnih letal. Med njimi je General Atomics, ki proizvaja brezpilotna letala predator in novo generacijo teh letal reaper, ki so jih poimenovali morilci (killer). Najbolj pa si nove vojne dobičke obetajo zasebne varnostne družbe. Samo v letu 2010 jim je Pentagon plačal 140 milijard dolarjev za storitve, kot so strokovne storitve na področju informacijske tehnologije, upravljanje logistike, zasliševanje in paravojaški boji.

S koncem vojne v Iraku in umiku Natovih sil iz Afganistana je tem podjetjem grozilo, da jim bo ta vir za ustvarjanje dobičkov usahnil. V prvem četrtletju letos je bilo v Afganistanu še več kot 78 tisoč pogodbenih delavcev ameriške države, v tretjem četrtletju se je njihovo število zmanjšalo na slabih 51 tisoč. Leta 2008 pa so imele ZDA na vojnih območjih po svetu 242.558 civilnih uslužbencev.

Podjetja, ki jim ti uslužbenci zagotavljajo dobiček, so po besedah Seana McFata že bila zelo zaskrbljena, saj je večina potrebovala novo delo. Doug Brooks, nekdanji predsednik panožnega združenja International Stability Operations Association, razlaga, da je vojna proti Islamski državi za vojne dobičkarje nova priložnost, potrebe po njihovih storitvah bodo rasle, ne bo pa tako, kot je bilo v zadnjih desetih letih.

Vojska ZDA je po poročanju časopisa Stars and Stripes že objavila razpise za sklenitev novih pogodb v Iraku za 12 mesecev. Med drugim za upravljanje, usposabljanje, menedžment. logistiko, infrastrukturo in komuniciranje. Namen teh storitev je zmanjšati napetosti med Arabci in Kurdi in Suniti in Šiiti.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.