STA, MM

 |  Politika

6. oktobra za Alenko 6 vprašanj

Urnik zaslišanj potrjen, Bratuškova na preizkušnji 6. oktobra

Komisarski kviz za našo Alenko - brez glasu ljudstva, brez klica v sili in brez polovičke...

Lepo je biti evrokomisarka - naša Alenka na kvizu brez glasu ljudstva, brez klica v sili in brez polovičke...
© Borut Krajnc

V Evropskem parlamentu so včeraj potrdili urnik zaslišanj kandidatov za evropske komisarje. Slovenska kandidatka Alenka Bratušek, ki ji je prihodnji predsednik komisije Jean-Claude Juncker dodelil položaj podpredsednice, pristojne za energetsko unijo, bo na preizkušnji 6. oktobra popoldne. Zaslišala jo bosta odbora za okolje in energijo. Zaslišanja bodo od 29. septembra do 7. oktobra. VEČ>>

Najprej bodo 29. septembra popoldne na vrsti Maltežan Karmenu Vella, Švedinja Cecilia Malmström, Hrvat Neven Mimica in Nemec Günther Oettinger. Naslednji dan bodo na preizkušnji Portugalec Carlos Moedas, Litovec Vytenis Andriukaitis, Grk Dimitris Avramopulos, Avstrijec Johannes Hahn, Ciprčan Hristos Stilianides in Slovak Maroš Šefčovič. Romunka Corina Cretu, Belgijka Marianne Thyssen, Britanec Jonathan Hill, Čehinja Vera Jourova, Madžar Tibor Navracsics in Španec Miguel Arias Canete bodo na vrsti 1. oktobra.

Nato bodo evropski poslanci 2. oktobra preverili Francoza Pierra Moscovicija, Irca Phila Hogana, Bolgarko Kristalino Georgievo, Poljakinjo Elzbieto Bienkowsko in Danko Margrethe Vestager. Po tridnevnem premoru bodo zadnja dva dni vzeli pod drobnogled podpredsednike. Najprej bodo 6. oktobra poleg Bratuškove na vrsti še Latvijec Valdis Dombrovskis, Estonec Andrus Ansip in Italijanka Federica Mogherini. Kot zadnja pa bodo 7. oktobra dopoldne zaslišali Junckerjevo desno roko, prvega podpredsednika Nizozemca Fransa Timmermansa, in Finca Jyrkija Katainena.

Zaslišanje Timmermansa bo drugačno od preostalih, saj ga bo preverila konferenca predsednikov, ki združuje predsednike političnih skupin in predsednika parlamenta Martina Schulza. To zaslišanje bo tudi odprto za vse evropske poslance. Bratuškovo bosta preverila odbor za industrijo, raziskave in energijo (Itre) ter odbor za okolje, javno zdravje in varnost hrane (Envi). Zaslišanje bo od 14.30 do 17.30. Med stalnimi ali nadomestnimi člani odbora Itre ni evropskih poslancev iz Slovenije, v odboru Envi pa je Lojze Peterle nadomestni član.

Vsa zaslišanja so triurna in javna. Kandidat lahko na začetku poda uvodno izjavo, sledijo vprašanja, ki jih lahko postavljajo le člani odborov, pristojnih za zaslišanje. Kandidati lahko odgovarjajo v svojem jeziku. Po vsakem zaslišanju se člani odbora ali odborov sestanejo za zaprtimi vrati, da pripravijo osnutek mnenja o nastopu kandidata. Svoje stališče nato pošljejo konferenci predsednikov, ki se lahko odloči, da tudi sama dodatno zasliši katerega koli kandidata.

Parlamentarni odbori so vsem kandidatom poslali vprašalnike, na katere morajo odgovoriti do 26. septembra. Tri vprašanja so splošna, tri prispevajo pristojni odbori. Če na zaslišanju sodeluje več odborov, lahko predložijo dve dodatni vprašanji. Bratuškova je dobila vprašalnik s šestimi vprašanji. Prvo vprašanje se nanaša na splošne sposobnosti, zavezanost Evropi in osebno neodvisnost kandidata, drugo na upravljanje resorja in sodelovanje z Evropskim parlamentom, tretje na prednostne naloge komisarja, četrto na zagotavljanje kakovosti in transparentnosti zakonodajnih predlogov.

Peto vprašanje za Bratuškovo je, kako bo kot podpredsednica, pristojna za energetsko unijo, upravljala usklajevanje s komisarji v svoji ekipi, kako se bo usklajevala s preostalimi podpredsedniki in kako bo sodelovala s parlamentarnimi odbori. Šesto vprašanje za slovensko kandidatko pa se nanaša na ustrezno obveščanje parlamenta o mednarodnih sporazumih. Bratuškovo v tem sklopu tudi sprašujejo, kako bo zagotovila koherentno stališče EU za prihajajoče mednarodne podnebne konference.

Mednarodni sporazumi so zelo pomembno vprašanje za parlament, ki je v preteklosti zavrnil sporazum o prenosu bančnih podatkov Swift in trgovinski sporazum za boj proti ponarejanju Acta, nezadovoljen pa je tudi s pogajanji o trgovinskem sporazumu z ZDA. Na zaslišanjih lahko člani odborov ponovijo vprašanja iz vprašalnikov, sploh če jih pisni odgovori ne prepričajo, a običajno postavljajo dodatna, podrobnejša vprašanja.

Zaslišanje je zahtevna preizkušnja, ki je ne opravi vsak kandidat. Pred petimi leti je morala kandidatko zamenjati Bolgarija, pred desetimi leti pa svojo kandidatko in kandidata Latvija in Italija, madžarski kandidat pa je zamenjal resor. Tokrat evropski poslanci pred zaslišanji izražajo največ pomislekov glede Madžara, Britanca, Irca in Španca. V povezavi z Bratuškovo v Evropski ljudski stranki in pri evropskih socialistih pravijo, da bodo s stališči celotne skupine počakali na zaslišanje. Od 22. do 25. septembra bo sicer parlamentarni odbor za pravne zadeve obravnaval izjave kandidatov o njihovih finančnih interesih.

Na zadnji dan zaslišanj, 7. oktobra, bodo predsedniki odborov na izrednem sestanku ocenili rezultate zaslišanj. 8. in 9. oktobra bodo svojo oceno podale tudi politične skupine. 9. oktobra bo konferenca predsednikov sprejela končno odločitev o zaslišanjih. Če kdo od komisarskih kandidatov ne bo uspešno opravil preizkusa ali če bo moral zamenjati resor, bodo sledila dodatna zaslišanja. Parlament ne glasuje o posameznih kandidatih, temveč o celotni ekipi. Glasovanje parlamenta o Junckerjevi komisiji je predvideno 22. oktobra na plenarnem zasedanju v Strasbourgu. Nova Evropska komisija naj bi začela delati 1. novembra.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.