STA, MM

 |  Kultura

»Esej je za tiste, ki se ne strinjajo«

Letošnji Rožančev nagrajenec je Marcel Štefančič jr.

Lavreata so razglasili na nocojšnji prireditvi v Cankarjevem domu.

Lavreata so razglasili na nocojšnji prireditvi v Cankarjevem domu.
© Uroš Abram

Letošnjo Rožančevo nagrado prejme Marcel Štefančič jr. za eseje Kdor prej umre, bo dlje mrtev. Kot je dejal, je naloga eseja, da človeka spodbudi k razmisleku: "Z esejem se ti ni treba strinjati, saj ni filozofski spis -'za vernike'. Esej je za tiste, ki se ne strinjajo". Zbirka 21 esejev o slovenstvu v času krize se razbira kot apokaliptičen film, v katerem po zaslugi domačih političnih voditeljev v vsakem kadru odpade drobec narodne identitete. "Avtorjeva beseda je nož, ki v stilistično virtuozni maniri krvavo zares zareže v družbeno telo, dokler iz njega ne zazevajo prazna čreva kapitalističnih ekonomskih ideologij in zlorab demokracije," je zapisano v obrazložitvi nagrade. Nominirani so bili še Matjaž Lunaček, Boštjan Narat in Miha Pintarič. VEČ>>

Lavreata so razglasili na nocojšnji prireditvi v Cankarjevem domu. Ob tem je Štefančič jr. dejal, da vsi nominiranci bolje pišejo kot govorijo, kar je dobro, saj je obratno nevarno. To znajo le diktatorji, je dejal. Nagrado bo prejel v soboto na Trubarjevi domačiji na Rašici. Pred razglasitvijo je potekal pogovor, ki ga je z nominiranci vodila predsednica žirije Ignacija J. Fridl. Tudi v tem je Štefančič jr. podal nekaj zelo družbeno kritičnih izjav. Med drugim se je dotaknil problematike prodaje državnih podjetjih in ob tem opozoril na fenomen neoliberalizma, ki ima po njegovem mnenju zadaj močno ideologijo. "Ne gre več za kapitalizem, ta ni imel zadaj ideologije, ni imel CK, štaba, neoliberizem pa ga ima," je dejal in dodal: "Na ekonomijo se ne spoznam, na ideologijo pa, ker sem živel v času socializma". Ob tem je opozoril na še manj fraz, ki jih ima "nova ideologija", od katerih je najbolj smrtonosna: živite prek svojih zmožnosti.

Lunaček se v pogovoru med drugim spregovoril psihoanalizi, do katere "ima pozitiven odnos do nje, ne pa tudi do psihoanalitikov", Narat o razliki med tišino in molkom, ki sta si navidez podobna, a v bistvu povsem drugačna, saj tišina odpira, molk pa zapira "prostor", Pintarič pa o primerjavi med konjem, revolucijo in slovensko osamosvojitvijo, ki jo je nakazal s stavkom "da so konja v leta 1991 le v hlev pripeljali." Lunaček je bil nominiran za zbirko Telovadci nad prepadom, Narat za Partijo, Pintarič za delo Na poti v črno luknjo. Lunaček v svojem delu razvije model zelo kratkega eseja - esejistične miniaturke, Narat razvija različne esejistične forme, od pisma do dialoga in pesniškega ringa, Pintarič govori predvsem o tem, kam usmeriti svojo misel, ko se ta znajde v črni luknji, Štefančič jr. pa s svojo prepoznavno esejistično ostrino, analizo in družbeno kritiko v svojem delu govori, kako človek postaja suženj v imenu svobode neoliberalističnega trga in finančnih interesov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.