Denis Vičič

 |  Politika

Slovenija v koaliciji držav proti ISIL-u

Ameriško zunanje ministrstvo (State Department) je objavilo seznam okoli 50 držav in organizacij, ki bodo poskušale uničiti teroristično skupino Islamsko državo Iraka in Levanta (ISIL). Na njem je tudi Slovenija. Več>>

Skrajneži, ki so zavzeli večja območja v Iraku in Siriji in tam razglasili kalifat, so si srd Zahoda nakopali tudi z usmrtitvami ameriških in britanskih novinarjev in humanitarnih delavcev.

Na obletnico napadov na newyorška nebotičnika Svetovnega trgovinskega centra je ameriški predsednik Barack Obama napovedal, da ne bo okleval pri uporabi vojaške sile nad teroristi ISIL-a, saj da ti predstavljajo tudi grožnjo Američanom.

Le štiri dni za tem je v Parizu potekalo srečanje nekaterih držav, ki so se odločile pomagati v boju proti ISIL-u. Koalicija držav je sklenila, da bo z vsemi sredstvi podpreti iraško vlado pri boju z džihadisti. Katere države in organizacije sodelujejo v koaliciji, takrat še ni bilo uradno znano. Zaradi dokumenta ameriškega zunanjega ministrstva, zdaj je. In del koalicije je tudi Slovenija.

State Department poudarja, da pri koaliciji proti ISIL-u ne gre samo za vojaške operacije, ampak tudi druge dimenzije boja, kot je pomoč partnerjem na terenu, zaustavljanje dotoka teroristov in financ, pomoč pri humanitarni krizi in odvzem legitimnosti sovražni ideologiji ISIL-a, poroča STA.

Ker so del koalicije tudi EU in Nato, sicer ni presenečenje, da se je boju proti ISIL-u priključila tudi Slovenija, ki je članica obeh zvez. Vprašanje pa je, zakaj moramo to izvedeti od ameriškega zunanjega ministrstva. Slednje namreč tudi ne pove, kakšna bo vloga Slovenije v tej koaliciji, kar bi slovensko zunanje ministrstvo moralo.

Kot še poroča STA, je podporo iraški vladi v boju z ISIL-om v petek izrazil tudi Varnostni svet Združenih narodov (ZN). Izjava Varnostnega sveta ostro obsoja napade ISIL-a in drugih teroristov ter poziva članice ZN naj pomagajo iraški vladi.

Vodja misije ZN v Iraku Nikolaj Mladenov je poročal, da Irak potrebuje mednarodno pomoč za obnovo varnosti na svojem ozemlju, katerega precejšnji del je pod nadzorom ISIL. Mladenov je po poročanju STA dejal, da ISIL s svojo ideologijo sovraštva, strahu in nihilizma predstavlja jasno grožnjo regionalni in mednarodni varnosti ter ogroža sam obstoj države Irak.

Odziv ministrstva za zunanje zadeve

»Slovenija še ni sprejela nobene konkretne odločitve glede boja proti ISIL-u, se pa vključuje v mednarodna prizadevanja za zaustavitev njenih terorističnih aktivnosti,« so danes za STA pojasnili na zunanjem ministrstvu.

Prizadevanja mednarodne skupnosti nimajo formalizirane oblike sodelovanja v smislu formalne koalicije, zajemajo pa več dimenzij, so opozorili na MZZ. Dodali so, da ni pričakovati, da bi Slovenija sodelovala pri vojaškem delovanju, vendar pa ta prizadevanja vključujejo tudi aktivnosti za zaustavljanje rekrutiranja in dotoka teroristov ter financiranja, usposabljanje lokalnih struktur, pomoč pri reševanju humanitarne krize, de-legitimizacijo sovražne ideologije ISIL-a ter zavračanje in obsodbo mednarodnega terorizma.

»ISIL s svojimi aktivnostmi predstavlja grožnjo iraški državi ter varnosti v regiji in svetu. Grozodejstva in kršenje osnovnih človekovih pravic ter humanitarnih vrednot predstavljajo dejanja, ob katerih svet ne more mirno stati ob strani,« so za STA še poudarili na ministrstvu in izpostavili, da je to v petkovi predsedniški izjavi poudaril tudi Varnostni svet Združenih narodov.

Preberite si še intervju Jureta Trampuša z dr. Primožem Šterbencem, docentom Univerze na Primorskem, ki se ukvarja s področji mednarodnih odnosov in sociologije religije, specializiral pa se je za vprašanja, povezana z islamom in Bližnjim vzhodom>>

Spodaj nepreveden spisek koalicije držav in mednarodnih organizacij, kot jih našteva zunanje ministrstvo ZDA:

Albania, Andorra, Arab League, Australia, Austria, Bahrain, Belgium, Bosnia, Bulgaria, Canada, Croatia, Cyprus, Czech Republic, Denmark, Egypt, Estonia, European Union, Finland, France, Germany, Greece, Hungary, Ireland, Iraq, Italy, Japan, Jordan, Kosovo, Kuwait, Lebanon, Lithuania, Luxembourg, Macedonia, Malta, Montenegro, Moldova, Morocco, NATO, The Netherlands, New Zealand, Norway, Oman, Poland, Portugal, Qatar, Republic of Korea, Romania, Saudi Arabia, Serbia, Slovakia, Slovenia, Spain, Sweden, Turkey, Ukraine, United Arab Emirates, United Kingdom.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.