STA, MM

 |  Politika

O svetovnem miru po Borutovo

Pahor na Cerju: V interesu Slovenije je, da svetovni mir ne bo več ogrožen

Borut in Karl, slovenska mirovniška težkokategornika.

Borut in Karl, slovenska mirovniška težkokategornika.
© Miha Fras

Medtem ko naj bi se sedež Evropske komisije v Bruslju znašel med morebitnimi tarčami džihadistov, ki se vračajo v Evropo z bojišč v Siriji, in medtem ko je papež Frančišek obisk v Albaniji začel s kritiko skrajnih islamistov, je predsednik Pahor ob Mednarodnem dnevu miru v slavnostnem govoru ob pomniku braniteljem slovenske zemlje na Cerju po vzoru slovenskih misic trosil puhlice o miru kot vrednoti, za katero si moramo vsakodnevno prizadevati in v njenem duhu tudi vzgajati. Seveda ni pozabil poudariti, da je v interesu Slovenije (ki se je, kot smo že pisali, po diktatu Nata znašla v novi koaliciji voljnih), da svetovni mir ne bi bil nikoli več ogrožen. VEČ>>

Mednarodni dan miru in že tradicionalna prireditev na Cerju nekako sovpadata z začetkom zasedanja generalne skupščine OZN, na katero prihodnji teden roma predsednik republike Borut Pahor, da bi tam v imenu Slovenije aktivno sodeloval. Združeni narodi so bili ustanovljeni prav s tem namenom, da se bodo vsi spori, ki nastajajo v mednarodni skupnosti zaradi različnih razlogov, urejevali z mirnim reševanjem, je poudaril predsednik. Kot je dodal, so bili glede tega pogosto uspešni in tudi zaradi tega ostajajo v sodobni mednarodni skupnosti Združeni narodi nenadomestljiv instrument za ohranjanje in krepitev mednarodnega miru. "Vendar, kot vidimo in spremljamo z zaskrbljenostjo, ostaja uporaba sile v mednarodnih odnosih dejstvo," je opozoril.

Po njegovem mnenju se v svetu krepi občutek, da obstoječa zasnova mednarodne skupnosti, vključno z zasnovo Organizacije združenih narodov (OZN), zlasti njen Varnostni svet, zaradi spremenjenih zgodovinskih okoliščin ni več v celoti kos svoji nalogi. Že pred leti so se začele razprave o reformi OZN, vendar vse do danes ni prišlo do potrebnih sprememb. "Zato se v miroljubnem delu mednarodne skupnosti krepi nek občutek negotovosti glede miru v prihodnje. Če se Združeni narodi ne bodo reformirali tako, da bodo uspešno pomagali urejevati mednarodne spore, se bodo ti vse bolj pogosto urejali mimo njih," je še dejal predsednik republike.

Zavzel se je, da bi vsakoletna tradicionalna prireditev za mir na Cerju prerasla te okvire in postala neka ponavljajoča dejavnost, s katero bi krepili mir in v tem duhu vzgajali tudi mlade generacije. Mir je namreč najbolj žlahten poklon žrtvam vojn, zaradi njih smo do miru sploh prišli, je še dejal. Prav zato vsako leto na proslavi ob pomniku braniteljem slovenske zemlje ob slovesnosti ob mednarodnem dnevu miru preberejo poslanico generalnega sekretarja OZN.

Navzoče, ki jih je bilo na letošnji slovesnosti zaradi slabega vremena manj kot prejšnja leta, sta nagovorila tudi župan Občine Miren-Kostanjevica Zlatko Martin Marušič in predsednik Koordinacije domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije Milan Lovrenčič. Slednji je poudaril, da je osnovno poslanstvo organizacije prav v ohranjanju miru, zato vsako leto pripravljajo slovesnost na Cerju. Na današnji prireditvi so v kulturnem programu nastopili recitatorji Kluba mladih Tigrovcev, moški pevski zbor iz Šempetra pri Gorici in pihalni orkester Slovenske policije.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.