STA, MM

 |  Družba

O alarmantnih problemih v zdravju otrok

Pred dnevom srca opozorila o potrebi preventive za zdravje srca pri najmlajših

Pred bližajočim se svetovnim dnevom srca, ki bo čez teden dni, je Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije predstavilo program prireditev ob tej priložnosti. Prav tako je predstavilo pobude osveščanja o potrebi preventive za zdravje srca pri najmlajših, ki si lahko z zdravim življenjskim slogom zagotovijo dolgo življenje. Direktor društva Franc Zalar je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da je svetovni dan srca, ki bo 29. septembra, namenjen predvsem osveščanju javnosti o tveganjih, ki jih prinaša nezdrav način življenja. VEČ>>

"Vsak posameznik je naprej svoje sreče kovač in je odgovoren za svoje zdravje. A dan srca je tudi priložnost, da opozorimo, da imajo odgovornost za zdravje posameznikov tudi odločevalci na ravni države, lokalnih skupnosti in tudi podjetij," je opozoril Zalar. Pri društvu opozarjajo, da srčno-žilne bolezni vsako leto zahtevajo kar 17,3 milijona smrti na svetu, čez 15 let pa bo ob neukrepanju ta številka narasla na 23 milijonov. Za Slovenijo pa sta ti številki 7000 in 9300. Mednarodna federacija za srce 29. september razglasila za svetovni dan srca pred 17 leti.

Podpredsednik društva Boris Cibic je razložil, da so glavni dejavniki tveganja za srčno-žilne bolezni pretiravanje v pitju alkohola, kajenju, pomanjkanju gibanja in nezdravi prehrani. Pri slednji je opozoril, da "debelejši kot smo, večje je tveganje za bolezni srca in ožilja". "Teh bolezni seveda nikoli ne bomo izkoreninili. A moramo si prizadevati, da bi nas prizadele čim kasneje," je dejal Cibic. Pri društvu opozarjajo tudi na potrebo po osveščanju otrok o nevarnostih nezdravega življenjskega stila. Tako so letos že drugič izdali publikacijo Srček bimbam, s katero želijo učence prvih treh razredov osnovne šole - za zdaj le v Ljubljani - na nevsiljiv način podučiti, kakšno je zdravo življenje.

Avtor publikacije Igor Ribič je opozoril, da opažajo alarmantne probleme v zdravju otrok, saj jih je dandanes veliko več debelih kot v preteklosti in imajo tudi več težav s srčno-žilnimi boleznimi. "Pojavlja se celo bojazen, da bo trenutna generacija mladih imela krajšo življenjsko dobo kot njihovi starši, ker je njihov življenjski stil slabši," je dejal Ribič. Zato so se odločili za projekt osveščanja najmlajših otrok v osnovni šoli in njihovih staršev. Ribič je ob tem pripomnil, da pripravljajo podobne projekte za starejše otroke tudi na nacionalni ravni.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.