STA, MM

 |  Svet

Potratno mlatenje okoljske prazne slame

Podnebni vrh ZN kot podlaga za zavezujoč dogovor proti segrevanju ozračja do konca leta 2015

Zaloge svežega zraka nad Manhattanom; največji osnaževalci so tradicionalno polni idej za čistejše okolje.

Zaloge svežega zraka nad Manhattanom; največji onesnaževalci so tradicionalno polni idej za čistejše okolje.
© nationalgeographic.com

V New Yorku danes poteka podnebni vrh, na katerem pričakujejo 120 voditeljev držav in vlad, predstavnike civilne družbe in poslovnega sveta. Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je izjemno zadovoljen zaradi odziva, čeprav bo vrh služil le kot mobilizacija za akcijo proti segrevanju ozračja do konca leta 2015. Svetovni voditelji so se nazadnje v tako velikem število glede podnebja zbrali pred petimi leti na Danskem, a takratna konferenca ni prinesla novih zavezujočih ciljev za obdobje po letu 2015. Dogovorili so se le, da bo vsak na svoj način skušal prispevati k temu, da se temperatura ozračja ne bi dvignila za več kot dve stopinji Celzija. VEČ>>

Dobra volja pa ne zadostuje, saj je Svetovna meteorološka organizacija v začetku septembra poročala, da so se izpusti ogljikovega dioksida, ki je najpomembnejši toplogredni plin, v letu 2012 in 2013 povečali za več kot kadarkoli po letu 1984. S takšnim tempom se bodo temperature ozračja do konca stoletja dvignile za 3,7 stopinje Celzija. Mednarodna agencija za energijo (IEA) ugotavlja, da bo potrebno za najmanj 500 milijard dolarjev naložb v nizkoogljične energetske tehnologije za dosego cilja iz Koebenhavna, do leta 2030 pa 1000 milijard. Ban Ki Moon zato udeležence, med katerimi bodo investitorji, banke in nafta podjetja, poziva, naj pridejo na dan s pogumnimi pobudami. Podnebni vrh je zelo ambiciozno zastavljen, čeprav na njem ne bo pogajanj in sklenitve dogovora.

V znamenju podnebja že teden dni živi celotno mesto New York, kjer organizirajo več kot 250 različnih dogodkov v okviru Tedna podnebja. Konec tedna so palačo ZN spremenili v veliko filmsko platno za podobe s podnebno tematiko, v nedeljo je potekal tudi množični pohod po središču Manhattna z udeležbo okrog 100.000 ljudi. Ban Ki Moon skuša pozornost pritegniti tudi s slavnimi osebnostmi in je za veleposlanika dobre volje na temo podnebja imenoval igralca Leonarda DiCapria, ki bo poleg nekdanjega podpredsednika ZDA Ala Gora in župana New Yorka Billa de Blasia eden od uvodnih govornikov na torkovi otvoritveni slovesnosti. Med nastopajočimi bo tudi slovenski predsednik Borut Pahor.

Na vrhu bo spregovoril tudi ameriški predsednik Barack Obama, ki se bo pohvali, da so ZDA do leta 2012 emisije toplogrednih plinov uspele zmanjšati za deset odstotkov glede na raven leta 2005, kar je največ med vsemi državami. Polovica zmanjšanja gre sicer na račun hude recesije, vendar so ZDA na dobri poti, da izpuste do leta 2020 zmanjšajo za 17 odstotkov, kar je bil cilj Obame na začetku mandata. Na ZN bodo v torek potekale tudi štiri glavne tematske razprave, to so znanost o podnebnih spremembah, podnebje in zdravje ter delovna mesta, podnebna akcija in gospodarska rast ter "glasovi s fronte". Slednje bodo opozorila ogroženih majhnih otoških držav, ki jim zaradi dviganja morske gladine grozi potop.

ZDA bodo na vrhu ponudile tehnologijo v pomoč državam, ki se ubadajo z dviganjem morske gladine, in tistim, ki jim zaradi podnebnih sprememb grozijo lakota oziroma druge negativne posledice. Zamisli bo veliko, predlogov prav tako, vendar bo uspeh boja proti podnebnim spremembam odvisen predvsem od podnebne konference, ki bo konec prihodnjega leta v Parizu. Tam se bodo voditelji držav skušali dogovoriti o zmanjšanju izpustov in to na zavezujoč način s cilji za obdobje po letu 2020.

Newyorška podnebna konferenca naj bi države spodbudila, da razmišljajo o teh ciljih še pred Parizom. Nekaj upanja vzbuja to, da se tudi velika onesnaževalka okolja Kitajska zaveda problema in dela na lastnih ciljih. Podnebni vrh bo v torek potekal ves dan, generalni sekretar ZN Ban Ki Moon, ki je vprašanje podnebja postavil v ospredje svojih dveh mandatov na čelu sekretariata svetovne organizacije, pa bo zvečer svetu sporočil najpomembnejše dosežke.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.