Tea Wutte

 |  Družba

Mundial v Katarju odpade - zaradi vročine?

V ozadju ocene, da bo svetovno prvenstvo v Katarju najverjetneje odpovedano, je verjetno podkupovalna afera, pa tudi nezadovoljstvo številnih držav zaradi razmer tujih delavcev na gradbiščih

Nogometnega prvenstva leta 2022 v Katarju skoraj zagotovo ne bo. To je zatrdil član izvršnega komiteja FIFE, svetovne nogometne organizacije. Kot razlog je navedel "visoke temperature" na Bližnjem vzhodu. "Zdravniki trdijo, da ne morejo prevzeti odgovornosti za to, da se Svetovno prvenstvo odvija v takšnih pogojih. Morda bi lahko ohladili stadione, toda svetovno prvenstvo se ne odvija samo tam. Tja bodo prihajali tudi navijači iz vsega sveta in prvo ogrožanje življenja zaradi vročine bo sprožilo preiskavo državnega tožilca," je povedal nekdanji predsednik nemške nogometne zveze. VEČ>>

Da je bila odločitev za svetovno prvenstvo v Katarju napaka in da bi bilo zaradi vročine tekmovanje najverjetneje potrebno organizirati sredi zime, je sedaj prepričan tudi predsednik svetovne nogometne organizacije Sepp Blatter. Odločitev o tem, da bo svetovno nogometno prvenstvo organizirano v Katarju je bila sicer sprejeta leta 2010.

Vendar pa je povsem mogoče, da je pravi razlog za odpoved organizacije prvenstva drugačen, skriva pa se v številnih obtožbah o nepravilnosti in korupciji ob odločanju o mestu tekmovanja, zgražanje svetovne javnosti pa so povzročili tudi skorajda suženjski pogoji za delo, v katerih dela na stotrisoče tujih delavcev na katarskih gradbiščih.

Najbolj uničujoče so bile predvsem obtožbe o korupciji, ki so vrgle veliko senco tudi na vodstvo FIFE. Britanski tednik The Sunday Times je na podlagi več milijonov dokumentov, elektronskih pisem, bančnih potrdil in drugih podatkov, ki jih je pridobil, junija letos razkril veliko prevaro in korupcijo, ki si jo je Katar, zalivska država z velikimi naftnimi in plinskimi zalogami, in sedež znane televizijske korporacije Al Jazeera, privoščila v tekmi za svetovno nogometno prvenstvo leta 2022. Katar je v tekmi z številnimi drugimi državami, ki so si prav tako želele postati organizator najbolj prestižnega nogometnega tekmovanja na svetu, decembra leta 2010 očitno konkurenco premagal s podkupovanjem najpomembnejših funkcionarjev po svetu.

Objavljeni dokumenti so namreč pokazali, da je Mohammed Bin Hamam, katarski državljan, nekdanji podpredsednik svetovne nogometne zveze FIFA in predsednik azijske nogometne zveze, uporabil pet milijard dolarjev iz posebnega sklada, namenjenega podkupovanju visokih predstavnikov nogometnih zvez, večinoma v Afriki, da bi si na ta način pridobil njihove glasove v tekmi za organizacijo nogometnega prvenstva. Do razkritja je prišlo neposredno pred srečanjem preiskovalca Michaela Garcie, ki v imenu FIFE preiskuje obtožbe o kupovanju glasov.

Odpoved svetovnega prvenstva zaradi visokih temperatur je prav zato lahko poskus reševanja ugleda tako države organizatorice kot FIFE, saj bi navedbe pravih razlogov za odpoved prvenstva zagotovo škodile svetovni nogometni organizaciji ter Katarju. Glede na to, da Katar podkupovanje zanika, pa bi bilo to - vsaj v Katarju - verjetno tudi zelo težko dokazati. Afera in izguba svetovnega prvenstva pa vsekakor pomenita resen udarec za Katar, ki si prizadeva vplivati na svetovna dogajanja z 'mehko močjo'.

Katarski funkcionarji so se že doslej poskušali distancirati od Mohameda Bin Hamama, ki mu je FIFA leta 2011 zaradi poskusa podkupovanja do konca življenja prepovedala profesionalno ukvarjanje z nogometom. Odločitev je bila leta 2012 preklicana, vendar je bil nato obsojen zaradi nasprotja interesov. Podatki tudi dokazujejo, da ni res, da naj bi se predstavniki Katarja in Mohamed Bin Hamam razšli zato, ker naj bi slednji podpiral kandidaturo Avstralije za organizacijo nogometnega prvenstva. Vse skupaj bi lahko imelo tudi resne posledice v odnosih med državami.

Afera je povzročila številne kritike dela FIFE in zahteve, da ukrepa, predvsem pa, da tudi azijska nogometna zveza (AFC) ravna v skladu z priporočili notranje revizije, ki je odkrila, da je Bin Hamam uporabljal različne račune AFC kot svoje osebne račune, zaradi česar se je tudi znašel pod valom obtožb o pranju denarja, izogibanju davkom, podkupovanju ter izigravanju ameriških sankcij proti Iranu in Severni Koreji. Šejk Salman Bin Ibrahim Al Khalifa, Bin Hamamov naslednik na položaju AFC, je doslej ta poročila, ki se precej ukvarjajo tudi s prodajo pravic za televizijske prenose v višini milijarde dolarjev, preko podjetja v Singapurju uspel skrivati pred javnostjo, vendar je razkritje Sunday Timesa sedaj pokvarilo omenjene načrte.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.