Denis Vičič

 |  Politika

Razkriti stiki med lobisti in slovenskimi odločevalci

To, da so stiki med odločevalci in zainteresiranimi skupinami bili, samo po sebi nič ne pomeni. Pove le to, da so bili – pa naj bodo podjetja, ki jih lobisti zastopajo, še tako prepoznavna ali celo zloglasna.

© Borut Krajnc

Komisija za preprečevanje korupcije je objavila poročila o lobističnih stikih, ki so jih predstavniki parlamentarnih strank in funkcionarji ministrstev imeli v preteklih treh letih. Med najbolj obleganimi je bilo ministrstvo za finance. Lobisti, predvsem predstavniki največjih svetovnih bank in investicijskih skladov so se zanimali za privatizacijo, pa tudi za vlaganje v slabo banko in financiranje države. Več>>

Goldman Sachs, Citibank, Deutsche Bank, BNP Paribas, Société Générale, Unicredit, Rothschild, … to so zveneča imena, na katera naletimo ob pregledu dokumentov o lobističnih stikih, ki so jih Komisiji za preprečevanje korupcije posredovali z ministrstva za finance.

Največkrat se je z lobisti omenjenih družb sestal sekretar Mitja Mavko, se je pa z njimi seveda pogovarjal tudi minister Uroš Čufer. Banke so se predvsem zanimale za privatizacijske postopke na splošno. Zasledimo pa lahko tudi konkretna povpraševanja, in sicer glede privatizacije Nove KBM in Telekoma Slovenije, zavarovalniške dejavnosti in o možnostih vlaganja v tvegane terjatve bank. Predstavnik Goldman Sachsa se je pri sekretarju zanimal o »pogovorih glede financiranja države«.

Kaj mu je Mavko odgovoril? Ne vemo. Opisov, kaj točno se je dogajalo na srečanjih med lobisti in predstavniki države, na objavljenih dokumentih ni. Največ, kar so na ministrstvu za finance zmogli napisati, je namen, zakaj se je neki lobist odločil posredovati. Kjer je naveden odgovor ministrstva na lobiranje, večinoma piše, da je ministrstvo odgovorilo, da »bo privatizacijski postopek potekal transparentno«.

Lobirali sicer niso samo predstavniki tujih podjetij in posredovanja niso bila vsa povezana s privatizacijo. Vseeno izpostavimo še eno tuje podjetje, v čigar imenu je posredovalo italijansko veleposlaništvo v Sloveniji: Ferrero. Podjetje, katerega najbolj poznan proizvod je Nutella, so zanimali načrti Slovenije o uvedbi davka na živila z visoko vsebnostjo sladkorjev.

Predstavniki svetovnih in domačih podjetij so se zvrstili tudi pri predsednici vlade Alenki Bratušek. Iz Vzajemne so, denimo, intervenirali glede sprememb zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Pri vladnem svetovalcu za zunanjo politiko Petru Grku sta se oglasila predstavnika svetovalnega podjetja Rothschild. Pogovarjali so se o »svetovanju pomoči vladi RS pri procesu privatizacije, kreditnih ocenah in finančnem poslovanju«. Ali so se tudi kaj dogovorili, tudi v tem primeru ni znano.

Veliko je bilo lobiranja o igralniški zakonodaji, ki se je dogajalo tudi pri poslanskih skupinah v državnem zboru.

To, da so stiki med odločevalci in zainteresiranimi skupinami bili, samo po sebi nič ne pomeni. Pove le to, da so bili – pa naj bodo podjetja, ki jih lobisti zastopajo, še tako prepoznavna ali celo zloglasna. Hkrati pa do stikov ne prihaja »zaradi lepšega«. Ministra za finance Čufer se je na poslovni konferenci v Parizu glede privatizacije Aerodroma Ljubljana pogovarjal direktor podjetja Vinci Airports, ki se je kasneje neuspešno potegovalo za nakup letališča. Predstavniki Deutsche Telekoma so novembra 2013 izrazili interes za nakup Telekoma Slovenije, Nemci pa se zdaj omenjajo kot najverjetnejši kupci slovenskega telekomunikacijskega podjetja.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.