Darja Kocbek

 |  Ekonomija

Vsaka nova napoved slabša od prejšnje

Počasi popravljajo svoje zavajajoče napovedi

Goldman Sachs je zadnja banka, ki je znižala napoved za kitajsko gospodarsko rast v tretjem in četrtem četrtletju letos s 7,3 in 7,2 odstotka na 7,1 odstotka, poroča CNBC. Analitiki ameriške velebanke po novem ocenjujejo, da bo kitajska gospodarska rast v celotnem letošnjem letu dosegla 7,3 odstotka, kar je padec glede na lani, ko je dosegla 7,7 odstotka. Hkrati so znižali tudi napoved za rast kitajskega gospodarstva za leto 2015 s 7,6 odstotka na 7,1 odstotka. VEČ>>

Vsaka nova napoved je slabša od prejšnje. Postopno tako dobivamo informacije, kako gre vlečnemu konju svetovnega gospodarstva. Kitajsko gospodarstvo se tako počasi spreminja iz hitrega v regionalni vlak. Tudi Svetovna trgovinska organizacija (WTO) je pravkar popravila svojo napoved. Še aprila so njeni analitiki napovedovali, da bo letošnja rast svetovne trgovine dosegla 4,7 odstotka, zdaj ocenjujejo, da bo dosegla le 3,1 odstotka je objavil MoneyNews.

Na podlagi takšnih popravkov nemški novinar Markus Gaertner na svojem blogu ugotavlja, da svetovno gospodarstvo zavira močneje kot Sebastian Vettel na ovinku Warsteiner na Nürburgringu. Velike investicijske banke in mednarodne organizacije počasi popravljajo svoje napovedi, s katerimi so nas na začetku leta zavajale oziroma so nas hotele zavesti. Njihove nove znižane napovedi odražajo serijo grenkih razočaranj v ZDA in območju evra, na Kitajskem, Japonskem, v hitro rastočih državah. Ameriška centralna banka (Fed) pa v teh razmerah napoveduje, da bo čez nekaj mesecev dvignila obrestno mero. Kdo bi verjel tej neumnosti, sprašuje Gaertner.

Kdor se že dolgo sprašuje, zakaj gospodarstva ne okrevajo čeprav centralne banke tiskajo sveže bankovce, da bi spodbudile gospodarsko rast, pa naj prebere, kaj James Rickards piše v svoji knjigi Smrt denarja (The Death of Money). »Smo v depresiji, v globalni depresiji,« ki se je začela leta 2007 in bo trajala večno.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.