STA, MM

 |  Družba

Alternativni nobelovec Edward Snowden

Ustanovitelj sklada alternativne Nobelove nagrade Ole von Uexkull je danes sporočil, da letošnji nagrajenci brzdajo najbolj nevarne globalne trende

Alternativno Nobelovo nagrado vsako leto decembra svečano podelijo v švedskem parlamentu.

Alternativno Nobelovo nagrado vsako leto decembra svečano podelijo v švedskem parlamentu.
© businessinsider.com

Alternativna Nobelova nagrada, kot tudi poimenujejo nagrado Right Livelihood Award, letos roma v roke ameriškega žvižgača Edwarda Snowdna. Nekdanji sodelavec ameriške Agencije za nacionalno varnost (NSA) je nagrajen, ker je pogumno razkril grozljiv obseg državnega nadzora in prisluškovanja, so sporočili iz sklada nagrade. Poleg Snowdna je častno nagrado prejel tudi urednik britanskega časnika The Guardian Alan Rusbridger. VEČ>>

Časnik je namreč objavil poročila o spornih prisluškovalnih praksah NSA. Rusbridgerja so nagradili zaradi njegovega prispevka pri vzpostavljanju globalne medijske organizacije, ki se je zavezala odgovornemu novinarstvu v javnem interesu in ki kljub velikim izzivom razkriva nezakonita dejanja držav in korporacij, so sporočili iz sklada Right Livelihood Award.

Pakistansko odvetnico Asmo Džangir in Basila Fernanca iz azijske komisije za človekove pravice AHRC pa sklad nagrajuje zaradi njunega boja za človekove pravice v Pakistanu in Aziji z denarno nagrado v višini 500.000 švedskih kron oziroma približno 55.000 evrov. Še eno nagrado v tej višini pa prejme ameriški okoljski aktivist Bill McKnibben za svoje napore pri zbiranju podpore v ZDA in po svetu za odločne ukrepe pri boju proti podnebnim spremembam.

Ustanovitelj sklada alternativne Nobelove nagrade Ole von Uexkull je danes sporočil, da letošnji nagrajenci brzdajo najbolj nevarne globalne trende, kot so nezakonito množično prisluškovanje, kršitve človekovih pravic in nasilni verski fundamentalizem. Po njegovih besedah nagrajenci dokazujejo, da je izbira tudi v naših rokah. "S pogumnimi dejanji lahko obrnemo trende in zgradimo skupno prihodnost na načelih svobode, pravice in spoštovanja do Zemlje," je zapisal.

Alternativno Nobelovo nagrado vsako leto decembra svečano podelijo v švedskem parlamentu. Prejemniki so predvsem borci za človekove pravice, za zaščito okolja in mir. Uexkull jo je ustanovil leta 1980 in jo razglasil za alternativo Nobelovi. Od takrat dalje jo vsako leto podelijo več nagrajencem, ki so našli praktične in vzorne rešitve za najnujnejše izzive današnjega časa. Letos so trije nagrajenci prejeli po 55.000 evrov. Snowden in Rusbridger pa sta prejela častno nagrado. Sklad Right Livelihood Award se financira iz zasebnih donacij.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.