STA, MM

 |  Politika

Medtem ko pošta čaka, da jo Alenka dvigne...

... komisarski kandidati oblikujejo svoje osebne urade; kabinet Bratuškove naj bi vodil Jernej Pavlič

Kot eden od zelo verjetnih članov najožje ekipe Bratuškove se neuradno omenja tudi bivši obrambni minister Roman Jakič.

Kot eden od zelo verjetnih članov najožje ekipe Bratuškove se neuradno omenja tudi bivši obrambni minister Roman Jakič.
© Borut Krajnc

Kandidati za evropske komisarje ob pripravah na zaslišanja v Evropskem parlamentu že oblikujejo tudi svoje osebne urade. Pri tem imajo precej proste roke, upoštevati pa morajo nekaj osnovnih pravil, na primer da bodo člani kabinetov vsaj treh različnih nacionalnosti. Šef kabineta Alenke Bratušek bo po neuradnih informacijah Jernej Pavlič. European Voice v članku o šefih kabinetov na svoji spletni strani v povezavi s predvidenim vodjo urada Bratuškove navaja, da "Pavlič glede na življenjepis, dostopen na spletni strani slovenske vlade, nima izkušenj v povezavi z EU in nobenih očitnih političnih izkušenj, razen dela za Bratuškovo". VEČ>>

V prehodnem obdobju po imenovanju za komisarskega kandidata in pred potrditvijo za komisarja ima vsak kandidat za člana ekipe prihodnjega predsednika komisije Jean-Clauda Junckerja na voljo "prehodno ekipo", ki jo sestavljata dve osebi - en administrator in en asistent, so povedali v Junckerjevi tiskovni službi.

Ko bo nova komisija začela delovati - predvidoma bo to 1. novembra - pa bo imel komisar na voljo kabinet s šestimi člani, pri čemer bo moral biti eden od njih "svetovalec za komunikacijo". Člani kabineta morajo biti vsaj treh različnih nacionalnosti. Podpredsedniki komisije lahko imajo enega člana kabineta več, torej sedem, so še pojasnili pri Junckerju. Pravila o sestavi kabinetov je prihodnji predsednik Juncker sicer že opredelil, vendar bodo začela uradno veljati ob začetku mandata nove komisije. Osnovni načeli pri sestavi kabinetov sicer ostajata enaki kot sedaj: člani kabinetov morajo biti vsaj treh različnih nacionalnosti, šef kabineta ali njegov namestnik naj ne bosta iz iste države kot komisar.

V komisiji ob tem poudarjajo, da je kabinet komisarja njegov "osebni urad" in da ima tako komisar precej proste roke pri izbiri svojih najtesnejših sodelavcev. Pravila niso opredeljena v pogodbah EU, vsak predsednik komisije jih za dobo svojega petletnega mandata določi po lastni presoji. V sedemčlanskem kabinetu sedanjega komisarja iz Slovenije Janeza Potočnika so bili večino petletnega mandata trije Slovenci, proti koncu mandata je enega od njih zaradi odhoda na drugo delovno mesto zamenjala Belgijka. Sedaj sta tako v najožji Potočnikovi ekipi dva Slovenca - vodja kabineta Matjaž Malgaj in politična svetovalka Kristina Bole. Poleg omenjenih so v kabinetu še Nizozemka, Francozinja, Britanec in Slovakinja.

Podrobnih pravil pri imenovanju šefa kabineta ni, komisar ima diskrecijsko pravico, da ga izbere po lastni presoji. Gre sicer za izjemno zahteven položaj, še posebej v primeru podpredsednikov komisije, saj ima vodja kabineta ključno vlogo pri oblikovanju politik ter usklajevanju s preostalimi kabineti in generalnimi direktorati. Neuradno so znani že skoraj vsi šefi kabinetov komisarskih kandidatov; o imenih je pred dnevi poročal evropski tednik European Voice. Večinoma gre za "težkokategornike" z bogatimi izkušnjami na sceni EU.

Prihodnja visoka zunanjepolitična predstavnica in podpredsednica komisije Federica Mogherini je na primer za šefa svojega kabineta izbrala 60-letnega Stefana Manservisija, ki je bil ob nizu pomembnih položajev v več kot 30-letni karieri v Evropski komisiji tudi že šef kabineta nekdanjega predsednika komisije Romana Prodija. Šef kabineta slovenske kandidatke za evropsko komisarko Alenke Bratušek, ki ji je Juncker namenil položaj podpredsednice, pristojne za energetsko unijo, bo po neuradnih informacijah 30-letni Jernej Pavlič, ki je vodil njen kabinet, ko je bila predsednica vlade. Kot eden od zelo verjetnih članov najožje ekipe Bratuškove se neuradno omenja tudi bivši obrambni minister Roman Jakič.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.