STA, MM

 |  Svet

Ameriško prosto razpolaganje s Slovenijo

MZZ: Slovenija v oblikovanje ameriškega seznama držav proti IS ni bila vključena

Slovenija se skozi aktivnosti v EU in Natu šteje med države, ki so zaskrbljene zaradi dejavnosti Islamske države (IS), vendar pri oblikovanju ameriškega seznama držav in mednarodnih organizacij, ki sodelujejo v boju proti tej skupini, ni sodelovala, so v sporočilu za javnost pojasnili z zunanjega ministrstva. Na to dejstvo se je v pogovoru za Radio Slovenija odzval tudi slovenski premier Miro Cerar in dejal, da ga je "zmotilo, da smo bili na ta seznam uvrščeni brez vednosti vlade", pri tem pa napovedal protest. "Ne spodobi se, da bi pristali na to, da našo državo uvrstijo kamor koli brez naše vednosti in soglasja," je dejal in dodal, da bo Slovenija soglasje h kakršnim koli aktivnostim dala, ko bo zadeve temeljito preučila. VEČ>>

Cerar je sicer poudaril, da Slovenija je proti terorizmu in da samo po sebi ni sporno, da je na takem seznamu. Podobno so v sporočilu za javnost izpostavili tudi na zunanjem ministrstvu in poudarili, da "v mednarodni skupnosti obstaja široko soglasje o boju proti mednarodnemu terorizmu in IS", Slovenija "pa kot odgovorni sestavni del mednarodne skupnosti ter članica EU in Nato tvori del prizadevanj v boju proti terorizmu kot grožnji mednarodnemu miru in varnosti".

"Grozodejstva in kršenje osnovnih človekovih pravic ter humanitarnih vrednot s strani te teroristične organizacije so dejanja, ki terjajo odziv mednarodne skupnosti. Terorizem v vseh svojih oblikah in pojavljanjih predstavlja eno največjih groženj mednarodnemu miru in varnosti. Prebivalci Iraka, Sirije in širše regije potrebujejo podporo mednarodne skupnosti za učinkovito zajezitev in soočanje z grožnjo, ki jo predstavlja IS," so zapisali.

Poudarili so, da aktivnosti proti terorizmu in IS zajemajo širok nabor ukrepov, ne le vojaških. "Ukrepi zajemajo širok spekter aktivnosti, od obsodbe mednarodnega terorizma oz. IS, preprečevanja financiranja terorizma, zaustavljanja rekrutiranja in dotoka teroristov, odvzema legitimnosti sovražne ideologije IS do usposabljanja lokalnih struktur ter pomoč pri reševanju humanitarne krize". Pri vojaških aktivnostih proti IS v Iraku Slovenija ne sodeluje. Glede napada na sile IS v Siriji, ki so ga vodile ZDA, pa so zapisali, da to "predstavlja odločitev ZDA in njenih zaveznic za ta napad, katerega namen je bil zaustavitev in omejevanje terorja, ki ga izvaja IS in katerega posledica je množičen eksodus prebivalcev Sirije v Turčijo".

Na MZZ so še ponovili, da o možnem konkretnem prispevku slovenska vlada doslej ni razpravljala. "Možnosti za konkreten prispevek Slovenije so omejene, v vsakem primeru pa bodo morebitne odločitve v skladu z mednarodnim pravom s slovenskim pravnim redom," so še zapisali v sporočilu za javnost.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.