STA, MM

 |  Politika

»Cilj je jasen, a poti do tja so lahko različne«

Javnofinančne težave Slovenije resne, a premostljive

Glede zapletov s kandidaturo za evropskega komisarja Cerar pravi, da se bo morala vlada, če bi protikorupcijska komisija ugotovila nepravilnosti, takoj sestati in se odločiti kako in kaj.

Glede zapletov s kandidaturo za evropskega komisarja Cerar pravi, da se bo morala vlada, če bi protikorupcijska komisija ugotovila nepravilnosti, takoj sestati in se odločiti kako in kaj.
© Borut Krajnc

Premier Miro Cerar je v pogovoru za Studio ob 17 opozoril, da so javnofinančne težave Slovenije resne, a premostljive, vlado pa pri tem čaka zahtevno delo. Ob tem upa, da bodo z opozicijo našli skupni jezik glede ključnih točk, ki zadevajo Slovenijo, sam pa bo storil vse, da bo vlada stabilna ob vseh turbulencah, ki jih bodo pričakale. Cerar je v pogovoru spomnil na zaveze, ki jih je država dala Evropski komisiji, partnerjem v EU in mednarodnim finančnim ustanovam. Če vlada in DZ ne bosta ukrepala, se lahko po Cerarjevih besedah zgodi tudi negativni scenarij potrebe po zunanji pomoči in nadzoru t. i. trojke. VEČ>>

A za zdaj je Slovenija po zagotovilih predsednika vlade še sposobna, da s hitrim in ustreznim ukrepanjem sama najde pot iz javnofinančnih težav. Treba bo zelo paziti na ravni porabe, ukrepi pa bodo znani v prihodnjih tednih. Že v prihodnjih dneh naj bi bila znana tudi odločitev o morebitnem rebalansu letošnjega proračuna. Cerar je v isti sapi poudaril, da se je treba zavedati tudi dobrih novic. Krepi se namreč gospodarska rast, ki jo želi vlada še dodatno spodbujati. Gospodarska rast je namreč tudi po njegovem mnenju najboljša pot k sanaciji javnih financ in preboju iz krize.

Cerar je priznal, da je manevrski prostor za javnofinančno ukrepanje omejen in da od začrtane poti ni moč veliko odstopati, a vlada bo skušala znotraj teh okvirov z inovativnimi pristopi doseči isti cilj. "Cilj je jasen, a poti do tja so lahko različne," je ponazoril. Slovenija bo tako na evropski ravni iskala svoje poti, kjer jih bo lahko, a izsiljevanja si glede na trenutni ugled in verodostojnost ne more privoščiti, je še povedal Cerar in zagotovil, da bo pri branjenju interesov države v EU vendarle odločen.

Glede izjav ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča o nekaterih strateških infrastrukturnih projektih, kot sta drugi tir Koper - Divača in tretja razvojna os, je še enkrat zagotovil, da se vlada nikakor ni odrekla tovrstnim projektom. Se bo pa treba najprej posvetiti vzdrževanju obstoječe infrastrukture in si nato za velike projekte prizadevati najti finančna sredstva. Do takrat pa naj bi že začeli z drugimi vmesnimi ukrepi, kot je izvlečni tir v Luki Koper. Vlada namerava spodbujati investicije, ki imajo multiplikativne gospodarske učinke, sredstva zanje pa bo pridobivala tudi z odpravljanjem ovir na poti k bolj učinkovitemu črpanju sredstev EU, je dejal.

Glede dogovora s sindikati javnega sektorja o varčevanju si Cerar želi, da bi bil ta problem že rešen, čeprav so pred volitvami menili, da velja s tem vprašanjem še počakati. Vendar takrat niso imeli na voljo vseh javnofinančnih podatkov, je pojasnil. Dejstvo, da je predsednik največje opozicijske stranke na prestajanju kazni, po besedah Cerarja slabo vpliva na podobo slovenske politike. Kot pravi, vsi pričakujejo sodbo vrhovnega sodišča, ki bi razjasnila situacijo, a hkrati imamo po njegovem mnenju problematično zakonodajo, ki omogoča take situacije.

Sam si zakonodajo razlaga tako, da Janez Janša mandata ne bi smel izvrševati. Ker pa so stališča različna, se mu zdi prav, da se je oblikovala skupina pravnikov, ki bo preučila, kaj storiti. Vsekakor pa treba po Cerarjevih besedah v zakonodaji urediti, da nekdo, ki je pravnomočno obsojen na zapor, ne more sedeti v parlamentu. Predlog SDS, da v komisiji DZ za nadzor obveščevalnih služb sedi Janša, pa je za Cerarja popolnoma nesprejemljiv. "To je še en dokaz, kako smo v nekih pogledih še učenci demokratične in pravne kulture," je dejal.

Glede zapletov s kandidaturo za evropskega komisarja Cerar pravi, da se bo morala vlada, če bi protikorupcijska komisija ugotovila nepravilnosti, takoj sestati in se odločiti kako in kaj. Sam si želi, da se ne bi izkazalo, da je Slovenija naredila kakšno sramotno, neetično dejanje. Za državo je najbolj pomembno, da po neki čim bolj korektni poti dobimo čim bolj pomemben položaj v Evropski komisiji, je dodal.

Odzval se je tudi na ameriški seznam držav in mednarodnih organizacij, ki da sodelujejo v boju proti Islamski državi in na katerem je tudi Slovenija. Kot je dejal Cerar, "je Slovenija proti terorizmu" in samo po sebi ni sporno, da je na takem seznamu, vendar ga je zmotilo, da smo bili na ta seznam uvrščeni brez vednosti vlade. "Nek protest bo zagotovo treba izraziti v tem pogledu, kajti ne spodobi se, da bi pristali na to, da našo državo uvrstijo kamor koli brez naše vednosti in soglasja," je dejal in dodal, da bo Slovenija soglasje h kakršnim koli aktivnostim dala, ko bo zadeve temeljito preučila. Izključil pa je sodelovanje pri vojaških aktivnostih proti Islamski državi.

Glede razvoja stranke SMC in njenega nastopa na lokalnih volitvah je pojasnil, da je bila stranka ustanovljena šele pred nekaj meseci. Kljub temu so razpeti na več dejavnosti; delujejo v parlamentu in vladi, hkrati pa morajo skrbeti za konsolidacijo in razvoj stranke. Zato na lokalnih volitvah po Cerarjevih besedah nimajo velikih ambicij v smislu uspeha, ampak je pomembno, da stranko konsolidirajo na terenu, torej da se skozi kampanjo krepi članstvo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.