Absurdistan

V Butalah se je primerilo, da je kandidat v noči pred volitvami umrl od razburjenja in je bil v parlament izvoljen – mrtev. Takšnega primera zakonodaja ni predvidevala. Če bi poslanec umrl sredi mandata, bi mu mandat prenehal po zakonu. Ker pa je bil mrtev že ob izvolitvi, so se znašli v škripcih.

Zagovorniki so vztrajali, »da mandata poslancu nihče ne more odvzeti in da je ustava nad zakoni«.

Staknili so glave, brskali po zakonih, in na ustanovni seji pokojniku potrdili mandat. Ljudje so se sicer rogali in muzali ... pa kaj ... »navadni ljudje se v pravo ne razumejo«. Našli so tudi rešitev za udeležbo pokojnika na sejah: žaro so posadili na njegov poslanski sedež, pri glasovanjih pa so po izteku glasovalnega časa njegov glas zabeležili kot ’vzdržan’. Seveda so mu na račun nakazovali plačo, regres, dodatke ...

Po številnih pripetljajih, tudi takih, za katere tu ne smem delati reklame, je parlament končno popustil pred ogorčenjem javnosti in odpravil fantomski mandat.

V Butalah je spet zavladalo normalno stanje. Nobena oblast na dolgi rok namreč ne more delovati v nasprotju s tistim, kar državljani dojemajo kot pravično.

Besedilo je povzetek besedila neznanega avtorja, ki je zaokrožilo te dni.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.