STA, MM

 |  Družba

Teroristi so med nami

Policija že lani zaznala novačenje slovenskih državljanov za boje v tujini

Medtem ko zunanji minister Erjavec med hlipanjem, da "predsednik vlade razume, kako je prišlo do te situacije", hiti seznanjevati vlado glede dogajanja v zvezi z ameriškim seznamom držav, ki sodelujejo v boju proti Islamski državi (IS), o katerem slovenski državni vrh ni bil obveščen, slovenska policija sporoča, da je že lani zaznala novačenje slovenskih državljanov in njihovo udeležbo v vojnih operacijah na kriznih območjih v tujini. Dejstva je razkril direktor uprave kriminalistične policije Marjan Fank, ki je ob tem opozoril, da slovenska zakonodaja ne inkriminira udeležbe v vojaških operacijah v tujini ali sodelovanja v tujih vojskah. VEČ>>

Fank je na novinarski konferenci v Ljubljani povedal, da novačenje, ki ga je zaznala policija, ni potekalo na območju Slovenije, ampak so bili slovenski državljani po lastni odločitvi vključeni v te aktivnosti. Pojasnil je, da slovenska kazenska zakonodaja ne inkriminira udeležbe v vojaških operacijah v tujini ali sodelovanja v tujih vojskah, zato tega ni mogoče enačiti s kaznivim dejanjem terorizma in sorodnimi kaznivimi dejanji. "Če bi slovenska policija pridobila podatke, da so te znake izpolnili, ne samo s področja terorizma, temveč tudi drugih kaznivih dejanj zoper človečnost in mednarodno pravo, bi zagotovo sprožili postopke zoper njih," je povedal Fank.

Je pa opozoril, da so informacije o njihovih aktivnostih na vojnih območjih dokaj omejene, ker zaradi kriznih razmer v teh državah teh informacij ni mogoče pridobiti, ampak jih je mogoče pridobiti samo s klasičnimi policijskimi aktivnostmi v Sloveniji. Glede sredinih hišnih preiskav, med katerimi so pri enem od dveh Slovencev, ki naj bi se borila v Siriji, našli orožje, je Fank povedal, da so bile te aktivnosti plod sodelovanja z drugimi slovenskimi službami in tujimi varnostnimi organi. Pojasnil je, da je osumljenec izpolnil znake klasičnih kaznivih dejanj s področja organiziranega kriminala - nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem in eksplozivi, niso bili pa izpolnjeni razlogi za pridržanje ali privedbo k preiskovalnemu sodniku. Med hišnimi preiskavami so našli prirejeno strelno orožje, vojaško strelno orožje in ohišje ročnega minometa.

Četrtkova preiskava ni bila podaljšek nedavne operacije proti domnevnim skrajnežem v BiH, so pa razpolagali tudi s podatki o aktivnostih slovenskih državljanov v BiH, vendar tam proti njim ne teče noben postopek, čeprav imajo bolj restriktivno zakonodajo na tem področju kot Slovenija, je dejal Fank. Opozoril je, da je bila zakonodaja v Sloveniji in tudi drugih državah napisana v drugačnih razmerah, s problemom novačenja pa se ta regija sooča šele v zadnjem obdobju. Konkretnih podatkov o urjenju in na kakšen način so bile te osebe vključene v vojne spopade, na policiji nimajo. Fank prav tako ni želel razkriti, koliko slovenskih državljanov naj bi se borilo v tujini, je pa povedal, da gre po ocenah policije in tudi tujih služb za minimalno število.

Direktor kriminalistične policije je še povedal, da je bil zaradi občutljivosti in resnosti zadeve z vrhovnim državnim tožilstvom sklenjen dogovor, da vse konkretne preiskave usmerja in vodi specializirano državno tožilstvo. Policija pa bo svoje nadaljnje aktivnosti sproti prilagajala oceni ogroženosti.

Pri bošnjaškem imamu Bilalu Bosniću, ki naj bi rekrutiral borce za teroristično skupino Islamska država (IS) v Siriji in Iraku, so bili ob dveh Slovencih, o katerih so mediji že poročali, še najmanj trije slovenski državljani. Kot je za Planet TV povedal bošnjaški urednik in novinar Federalne TV Avdo Avdić, so bili na Bosnićevem posestvu v kraju Bužim v okolici Bihaća ob R. Ž. in B. S., ki sta že bila v Siriji, še J. K., R. Š. in M. C.. Bili naj bi tudi pod nadzorom Bosnića, ki je bil sicer v začetku septembra v BiH aretiran v protiteroristični operaciji Damask.

Pomembno vlogo pri rekrutiranju borcev za IS v Sloveniji naj bi imel tudi S. Č., ki je pogosto obiskoval Slovenijo, je še povedal bošnjaški novinar. S. Č. naj bi se sicer aretaciji v operaciji Damask izognil. Njegov nadrejeni naj bi bil Nusret Imamović, ki naj bi bil zadolžen za to, da določi, kdo se bo boril v kateri enoti v silah IS v Siriji oz. v Iraku. Kot je še povedal bošnjaški novinar, ga je ameriški State Department ravno danes uvrstil na črni seznam najbolj nevarnih teroristov na območju Evrope.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.