STA, MM

 |  Družba

"Nihče ne sme nikogar ogrožati"

Na prvi paradi ponosa v Beogradu po štirih letih tisoč ljudi

Beograd po štirih letih spet v mavričnih barvah.

Beograd po štirih letih spet v mavričnih barvah.
© Arhiv Mladine

Na včerajšnji paradi ponosa v Beogradu se je zbralo okoli tisoč ljudi, ki so se sprehodili od stavbe srbske vlade do ploščadi pred mestno hišo, poroča beograjska tiskovna agencija Beta. Kljub bojaznim se je prva parada po štirih letih končala brez večjih incidentov. Parada, ki jo je ob močnih varnostnih ukrepih priredila skupnost istospolno usmerjenih, se je končala, ko je eden od organizatorjev shoda Boban Stojanović poljubil svojega dolgoletnega partnerja in rekel: "Za konec vam podarjamo poljub, da vidite, da to ni nič strašnega." VEČ>>

Parada je trajala uro in pol, v tem času pa so udeleženci, ki so nosili mavrične zastave, balone in transparente, prehodili okoli dva kilometra dolgo pot. Med njimi so bili tudi župan Beograda Siniša Mali, trije srbski ministri in več tujih veleposlanikov v Srbiji, vodja delegacije EU v Srbiji Michael Davenport in predstavniki nekaterih političnih strank. Po besedah Davenporta je parada ponosa pomemben korak k zaščiti temeljnih človekovih pravic v Srbiji. "Gre za osnovne pravice, ki bi jih morali uživati vsi državljani, vključno s skupnostjo istospolno usmerjenih," je dejal.

Srbski premier Aleksandar Vučić je izrazil zadovoljstvo, ker je parada ponosa minila brez večjih incidentov. Kot je dejal, med dogodkom ni bila podana niti ena kazenska prijava, bilo pa je nekaj prekrškov. "Mislim, da smo lahko ponosni na to," je dejal. Po njegovih ocenah je veliko število ljudi, ki nasprotujejo paradi ponosa, ostalo doma, ostali pa so se "vzdržali incidentov". Parada je minila z nekaj manjšimi incidenti. Čeprav mediji poročajo o do 50 aretiranih, policija ni uradno potrdila nobene aretacije.

Po navedbah nekaterih medijev je skupina okoli 50 mladih metala kamne na policijo, a so se nasilneži umaknili, ko so prišle policijske okrepitve. Kakih 30 huliganov pa je napadlo policiste pred stavbo medijske hiše B92. Nanje so metali dimne bombe, bakle in druga pirotehnična sredstva. Pri tem sta bila poškodovana dva policista. Največ pozornosti javnosti je bil po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug deležen incident na Slaviji, kjer so pripadniki varnostnih sil pretepli brata premiera Andreja Vučića in dva njegova varnostnika. Po neuradnih navedbah se je Andrej Vučić poskušal prebiti skozi policijski kordon, a mu tega niso pustili.

Premier Vučić je potrdil informacijo o dogodku in navedel, da je trojica utrpela resne poškodbe. Po njegovih ocenah so policisti prekoračili pooblastila, a so se že opravičili, zato ne bo kakšnih tožb. "Zame je bil to eden najtežjih dni, v vseh pogledih. Zelo ga imam rad, a tu nisem kot brat," je dejal premier in pojasnil, da razume policijo in položaj, v katerem se je znašla. Premier je že pred začetkom shoda sporočil, da na paradi ponosa ne sme biti nasilja, saj se v Srbiji spoštujejo ustava in zakoni. "Nihče ne sme nikogar ogrožati," je dejal. Ponovil je, da je naloga države, da skrbi za varnost državljanov, in da bo to tudi storila. Po neuradnih navedbah je za varnost v Beogradu danes skrbelo okoli 7000 policistov in drugih pripadnikov varnostnih sil.

Na prvi paradi ponosa v Beogradu leta 2010 je prišlo do hudih spopadov med policisti in pripadniki navijaških skupin, ki so paradi nasprotovali. Pri tem je bilo ranjenih več kot 150 ljudi. Posledično so srbske oblasti prepovedale vse naslednje parade ponosa, do letos. Po koncu parade se je sicer po ulicah središča mesta danes sprehodilo približno 2000 nasprotnikov parade ponosa, a je zborovanje minilo brez incidentov, piše Tanjug.

Srbija je sicer pod vse večjim pritiskom Evropske unije, da mora zagotoviti spoštovanje pravic manjšin, med njimi tudi pravic skupnosti LGBT. Pritisk se je še posebej okrepil, potem ko je Srbija v začetku leta začela pristopna pogajanja z EU. Evropski komisar za širitev Štefan Füle je danes v imenu EU pozdravil izvedbo parade ponosa v Beogradu, hkrati pa obsodil grožnje desničarskih organizacij istospolno usmerjenim. "Vsa čast pripadnikom varnostnih služb, ki so zaščitili udeležence parade," je sporočil. "Izvedba parade predstavlja pomemben napredek k zaščiti človekovih pravic, ne le istospolno usmerjenih ampak človekovih pravic na splošno," je dodal, kot navaja Tanjug.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.