STA, MM

 |  Politika

Masleša ostaja, senat se sestaja

Vrhovni sodniki zavrnili zahtevo za izločitev Masleše, senat v zadevi Patria se bo sestal v torek

Janša se je na današnjo odločitev vrhovnih sodnikov odzval na družbenem omrežju Twitter, kjer je zapisal, da se z neizločitvijo Masleše tepihovanje Slovenije nadaljuje.

Janša se je na današnjo odločitev vrhovnih sodnikov odzval na družbenem omrežju Twitter, kjer je zapisal, da se z neizločitvijo Masleše "tepihovanje" Slovenije nadaljuje.
© Arhiv Mladine

Vrhovni sodniki so na občni seji zavrnili zahtevo za izločitev predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše iz senata, ki bo odločal o zahtevi za varstvo zakonitosti v zadevi Patria, je sporočil predstavnik za odnose z javnostmi vrhovnega sodišča Gregor Strojin. Masleša pa je zavrnil tudi zahtevo za izločitev vrhovne sodnice Maje Tratnik. Na občni seji, ki je trajala nekaj več kot uro, je sodelovalo 27 od 32 vrhovnih sodnikov, trije so se opravičili, Masleša in Tratnikova pa na seji nista mogla sodelovati. Koliko sodnikov je glasovalo proti izločitvi in koliko za, še ni znano, sodišče pa bo v prihodnjih dneh izdalo obrazloženo odločitev. VEČ>>

Danes se bo tako začela seja senata vrhovnega sodišča, ki bo odločala o zahtevah za varstvo zakonitosti v zadevi Patria. Poleg Masleše in Tratnikove v senatu sedijo še Vesna Žalik, ki je tudi sodnica poročevalka, ter Marko Šorli in Damijan Florjančič. Žalikova bo na seji predstavila zadevo in glavna vprašanja, s katerimi se je soočila. Nato bodo člani senata razpravljali. Če bi se izkazalo, da bo razprava daljša, sta ta teden predvidena še dva rezervna datuma, in sicer v sredo in v petek, lahko se določi še dodatne datume. Sodba izide pisno, načeloma v približno mesecu dni, a na vrhovnem sodišču ne morejo vnaprej napovedovati, koliko časa bo trajalo, da bo sodba spisana. Seje senatov vrhovnega sodišča pa niso javne.

Janša se je na današnjo odločitev vrhovnih sodnikov odzval na družbenem omrežju Twitter, kjer je zapisal, da se z neizločitvijo Masleše "tepihovanje" Slovenije nadaljuje. Franci Matoz, ki zastopa obsojenega Janšo, je Maslešo iz morebitnega sodelovanja v senatu, ki bo odločal o zadevi Patria, želel izločiti že poleti, a je občna seja vrhovnih sodnikov to zahtevo zavrnila. Zato je Janšev zagovornik sklenil ponovno zahtevati izločitev Masleše, ker se je vmes spremenila njegova vloga. Vrhovni sodniki so namreč njegovo prvo zahtevo zavrnili s pojasnilom, da Masleša v svojem govoru na sodniških dnevih - ki ga Matoz navaja kot argument za izločitev - ni nastopil v vlogi sodnika, temveč da se je na pritiske na sodnike in sodstvo odzval v vlogi predsednika vrhovnega sodišča.

Masleša pa je pred nekaj tedni sklenil, da bo predsedoval vsem senatom v zahtevah za varstvo zakonitosti, ki bodo prijavljene na seje kazenskega oddelka v obdobju med 8. septembrom in 31. decembrom letos. S tem je postal tudi predsednik senata v zadevi Patria. Matoz je danes dopolnil svojo zahtevo za izločitev, ki so jo vrhovni sodniki na seji tudi obravnavali. Odbor 2014 je danes pred vrhovnim sodiščem znova izvedel zborovanje, na katerem so simbolno pokopali pravno državo. Za danes, ko bo senat sodišča začel odločati o Janševi zahtevi, pa so napovedali, da ga bodo zaznamovali "s praznim prostorom pred vrhovnim sodiščem in molkom", za katerega želijo, da bo vrhovnemu sodišču glasno spregovoril. Shod naj bi znova organizirali v sredo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.