STA, MM

 |  Politika

Filli ni skrival razočaranja

Kandidatura Šavka za direktorja Radia Slovenija brez soglasja programskega sveta

Generalni direktor RTVS Filli je v odzivu na razpravo dejal, da sprejema kritiko o premalo strukturiranem osnutku PPN.

Generalni direktor RTVS Filli je v odzivu na razpravo dejal, da sprejema kritiko o premalo strukturiranem osnutku PPN.
© Denis Sarkić

Programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) ni izglasoval soglasja k imenovanju Andreja Šavka za direktorja Radia Slovenija. Za imenovanje bi moralo glasovati najmanj 15 svetnikov, za Šavka pa se je izreklo 14 svetnikov. Proti sta bila dva. Svet je obravnaval tudi osnutek programsko produkcijskega načrta RTVS z prihodnje leto. Po zavrnitvi soglasja je generalni direktor RTVS Marko Filli napovedal, da se bo v prihodnjih dneh odločil, koga bo pooblastil za v. d. direktorja radia. Zdajšnjemu direktorju Mihi Lamprehtu se namreč mandat izteče 6. oktobra. VEČ>>

Na vprašanje, ali bo potreben nov razpis, Filli še ni znal odgovoriti in bo za pojasnilo zaprosil pravno službo. Je pa napovedal, da bo vztrajal pri izbiri Šavka. Na razpis za direktorja Radia Slovenija (RAS) sta se poleg Šavka, ki je zdaj odgovorni urednik radijskih programov v koprskem regionalnem RTV centru, prijavila še odgovorna urednika drugega in tretjega programa radia, Mirko Štular in Matej Venier. Generalni direktor RTVS Marko Filli je izbral Šavka, za imenovanje pa je potreboval še soglasje programskega sveta.

Koordinacija novinarskih sindikatov RTVS je v četrtek v. d. predsednika programskega sveta Mitji Štularju in članom sveta predlagala, naj preložijo glasovanje o soglasju k imenovanju novega direktorja radia. Zaposleni namreč v programskem svetu zavoda trenutno nimajo svojih predstavnikov, ker je delovno in socialno sodišče razveljavilo volitve le-teh.

Sindikalna koordinacija je zato predlagala prestavitev glasovanja do dne, ko bodo o soglasju lahko glasovali tudi predstavniki zaposlenih. Filli je predlog označil za razumljiv, ne pa tudi utemeljen. Svetnik Ciril Baškovič pa je ocenil, da je glasovanje zaradi odsotnosti predstavnikov zaposlenih legalno, ni pa legitimno. Zaradi tega je napovedal, da se bo vzdržal glasovanja, enako pa je storilo še nekaj svetnikov. Filli ni skrival razočaranja zaradi izida glasovanja. Komentiral ga je z besedami, da gre za dogajanje, ki ga ne razume. Poudaril je, da je bila odločitev za Šavka izrazito strokovna izbira. Po Fillijevih besedah Šavku ni mogoče očitati nikakršne politične opredeljenosti, iz njegovega programa pa je razvidno, da je dober poznavalec radijskega medija.

Programski svet je na današnji seji obravnaval tudi osnutek programsko produkcijskega načrta (PPN) zavoda za leto 2015. Direktor Radia Slovenija Miha Lampreht je med ključne naloge za prihodnje leto uvrstil ohranitev kakovostnega informativnega poslanstva radia in programske raznolikosti. Radijske vsebin naj bi še v večji meri podprli z multimedijskimi vsebinami. Lampreht se je tudi pohvalil z dobro poslušanostjo radijskih programov v letošnjem letu.

Direktor Televizije Slovenija (TVS) Janez Lombergar pa je kot temeljno nalogo za leto 2015 izpostavil prenovo drugega programa. V manjšem obsegu se spremembe prav tako obetajo prvemu in tretjemu programu. Na seznamu prednostnih nalog za prihodnje leto so še vsebinska popestritev razvedrilnega in mladinskega programa ter okrepitev vsebinske in organizacijske povezanosti informativnega programa.

Osnutek PPN za leto 2015 je naletel na živahno svetniško razpravo. Slavko Kmetič mu je očital vsebinsko nedorečenost, ki da je posledic krize vodenja zavoda. Po njegovih besedah programski svet zaradi nedorečenosti pravzaprav ne odloča o ničemer. Tudi Jedrt Jež Furlan je ocenila, da je osnutek predvsem "nabor splošnosti". Vodstvo zavoda je zato pozvala k pripravi konkretnejšega in krajšega dokumenta.

Jelka Stergel v dokumentu pogreša odločnejšo strategijo razvoja nacionalnega radia in televizije. Po mnenju Janeza Grila osnutek PPN ostaja dokaj splošen, je pa preglednejši kot v preteklih letih. V. d. predsednika programskega sveta Mitja Štular pa je opozoril, da v dokumentu ne zazna sklepov, ki jih je svet sprejel v zvezi s programskimi vsebinami. Poudaril je, da med drugim pogreša podatek o deležih posameznih programskih vsebin v celotni shemi in podatek o poslušanosti oz. gledanosti posameznih oddaj.

Generalni direktor RTVS Filli je v odzivu na razpravo dejal, da sprejema kritiko o premalo strukturiranem osnutku PPN. Obljubil je, da bo predlog PPN bolj strukturiran in pregleden dokument. Je pa Filli okrcal programski svet z ugotovitvijo, da je vodstvo doslej od svetnikov dobilo zelo malo programskih spodbud. Po njegovih besedah spodbude z nekaj izjemami prihajajo predvsem od zaposlenih. Programski svet je še podprl pobudo, naj se v prihodnje zagotovi neposreden prenos sej sveta na portalu MMC.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.