STA, MM

 |  Svet

Medtem ko jo čaka pošta...

Bratuškova je na šest pisnih vprašanj odgovorila na približno šestih straneh - Lahko pričakuje tudi vprašanja o Južnem toku

V odboru za industrijo, raziskave in energijo od komisarske kandidatke Alenke Bratušek pričakujejo vizijo o energetski uniji in pojasnila o vseh dvomih, je poudaril predsedujoči odboru Jerzy Buzek.

V odboru za industrijo, raziskave in energijo od komisarske kandidatke Alenke Bratušek pričakujejo vizijo o energetski uniji in pojasnila o vseh dvomih, je poudaril predsedujoči odboru Jerzy Buzek.
© Uroš Abram

Komisarska kandidatka za podpredsednico za energetsko unijo Alenka Bratušek je v odgovorih na pisni vprašalnik Evropskega parlamenta razgrnila svoje prednostne naloge. Pisni odgovori bodo temelj za ustni del izpita v Evropskem parlamentu, ki čaka slovensko komisarsko kandidatko 6. oktobra popoldne. Krovni cilj je ustvariti odporno energetsko unijo z daljnosežno podnebno politiko, glavna kratkoročna naloga pa zagotoviti varno oskrbo z energijo to zimo, je zapisala. Namen odporne energetske unije z daljnosežno podnebno politiko je zagotoviti dostopno, zanesljivo in trajnostno energijo tako podjetjem kot gospodinjstvom, je zapisala Bratuškova v odgovoru na vprašanje o prednostnih nalogah podpredsednice za energetsko unijo. VEČ>>

Glavni elementi energetske unije so po njenih besedah jasni: zmanjšati porabo energije, okrepiti energetsko varnost ob ohranitvi konkurenčnosti, prehod v nizkoogljično gospodarstvo, povečati delež obnovljivih virov energije, zmanjšati energetsko odvisnost in okrepiti enoten glas v odnosih z mednarodnimi partnerji. Ključna sestavina energetske unije bo nov okvir energetskih in podnebnih ciljev do leta 2030, ki so pomembni v pripravah na mednarodno podnebno konferenco v Parizu, treba bo tudi nadgraditi strategijo za zmanjšanje energetske odvisnosti, ki jo je komisija predstavila maja, je še zapisala.

V bližnji prihodnosti bo glavna prednostna naloga zame ter za komisarja za podnebno ukrepanje in energijo Miguela Ariasa Caneteja "zagotoviti varno oskrbo z energijo to zimo, za primer pomanjkanja plina iz Rusije in Ukrajine", zagotavlja Bratuškova. Ob tem obljublja kratkoročni akcijski načrt za primer motene oskrbe s plinom, še posebej za najbolj ranljive države, v skladu s potrebo po solidarnosti in odgovornosti. Srednjeročni ukrepi pa bodo po njenih besedah morali vključevati pregled zakonodaje o varni oskrbi s plinom ter oceno možnosti skupnega nabavljanja plina.

Poleg tega Bratuškova v pisnih odgovorih zatrjuje, da bo komisija storila vse v pomoč članicam unije pri krpanju vrzeli v infrastrukturi, tako da bo omogočila zgodnje uveljavljanje energetskih projektov v skupnem interesu. Ob vrsti drugih ukrepov je Bratuškova napovedala tudi sveže ideje za povečanje energetske učinkovitosti, krepitev energetske diplomacije in več solidarnosti med članicami. Poleg vprašanja o prednostnih nalogah je slovenska kandidatka dobila še pet pisnih vprašanj. Prvo vprašanje o splošnih sposobnostih, zavezanosti Evropi in osebni neodvisnosti je vključevalo podvprašanji, katere njene profesionalne izkušnje so še posebej pomembne za komisarski položaj in kaj jo motivira.

Bratuškova je odgovor začela s stavkom, da je kariero začela v majhnem tekstilnem podjetju, nato pa je opisala svojo profesionalno pot, od prve zaposlitve na ministrstvu za gospodarstvo leta 1995 do prevzema premierskega položaja, pri čemer je izpostavila ponos, ker je njeni vladi v težkih časih uspelo premagati krizo brez zunanje finančne pomoči. Izpostavila je tudi, da je "globoko motivirana in predana spodbujanju splošnega evropskega interesa", da je EU zanjo predvsem jamstvo za varnost v vse bolj nevarnem in negotovem svetu ter da je treba veliko stvari v uniji spremeniti, predvsem nameniti več pozornosti ljudem in njihovim potrebam ter obnoviti njihovo zaupanje v unijo.

V odgovoru na drugo vprašanje o tem, kako bo upravljala resor in sodelovala z Evropskim parlamentom, je pojasnila, da vidi svojo vlogo v obliki "katalizatorja in usmerjevalca", ter zatrdila, da si bo vselej prizadevala za dejaven dialog in sodelovanje z vsemi političnimi skupinami v parlamentu. Preostala tri vprašanja so se nanašala na kakovost in transparentnost zakonodajnih predlogov, usklajevanje in sodelovanje znotraj komisije ter sodelovanje s parlamentom v primeru pogajanj o mednarodnih sporazumih.

V odboru za industrijo, raziskave in energijo od komisarske kandidatke Alenke Bratušek pričakujejo vizijo o energetski uniji in pojasnila o vseh dvomih, je poudaril predsedujoči odboru Jerzy Buzek. Bratuškova lahko pričakuje tudi vprašanja o Južnem toku, pri čemer bodo odločilni njeni odgovori, ne zgodovina države, je še povedal Buzek. Odbor za industrijo, raziskave in energijo (Itre) bo skupaj z odborom za okolje, javno zdravje in varnost hrane (Envi) 6. oktobra popoldne zaslišal slovensko kandidatko za evropsko komisarko Bratuškovo, ki ji je prihodnji predsednik komisije Jean-Claude Juncker dodelil položaj podpredsednice za energetsko unijo.

Predsedujoči odboru Itre Buzek je danes na brifingu v Bruslju v povezavi z zaslišanjem Bratuškove izpostavil dve pričakovanji glede vsebine portfelja. Najpomembneje je po njegovih besedah to, da Bratuškova predstavi vizijo o energetski uniji in konkretne ukrepe za uresničitev te vizije. Pričakujejo pa tudi, da bo pojasnila, kako se bo s komisarji, pristojnimi za resorje, ki sodijo na njeno področje, usklajevala pri uresničevanju te vizije. Pri tem je po Buzkovih besedah ključno zagotavljanje varne oskrbe z energijo ter cenejše in dostopnejše energije, zaščite okolja ter boljše konkurenčnosti, več delovnih mest in rasti.

"Podrobnosti niso tako zelo pomembne. Nemogoče je poznati vse direktive in uredbe EU," je ponazoril Buzek, a dodal, da bi bilo seveda dobro poznati vsaj najpomembnejše med njimi. A ključna je vizija. Glede na to, da bomo morali sodelovati v prihodnjih petih letih, je pomembno, da imamo podobno vizijo, je dodal predsedujoči odboru Itre. Bratuškova lahko po Buzkovih besedah na zaslišanju pričakuje tudi vprašanja o Južnem toku in na sploh o odnosih EU z dobavitelji energije. "Seveda lahko obstajajo dvomi, ker je država, ki jo predstavlja Bratuškova, podpirala Južni tok, ki je v marsikateri točki v nasprotju z zakonodajo EU," je dejal Buzek, a obenem izpostavil, da bodo odločilni njeni odgovori, ne zgodovina države.

Poleg tega Buzek od Bratuškove pričakuje, da bo v uvodni 15-minutni izjavi pojasnila vse dvome, o katerih se je v minulih tednih poročalo v medijih ter razpravljalo v javnosti in tudi v Evropskem parlamentu. Buzek ni želel podrobneje opredeliti, katera pojasnila pričakuje od Bratuškove, dejal je le, da želi tehtna pojasnila o vseh dvomih. Vodja odbora Itre sicer ne pričakuje dolgega govora s pojasnili, saj se mora kandidat v uvodnem govoru osredotočiti predvsem na vsebino svojega področja, pričakuje pa, da bo Bratuškova približno tri minute namenila zelo jasnemu pojasnilu "vseh dvomov, o katerih se je pisalo in razpravljalo".

Na vprašanje, kako bo na zaslišanje vplivalo dejstvo, da slovenski člani Evropske ljudske stranke (EPP) vnaprej odločno nasprotujejo njeni kandidaturi, in kako komentira do Bratuškove kritično pismo vodje SDS Janeza Janše Junckerju, je Buzek, ki tudi sam prihaja iz vrst EPP, najprej odgovoril, da smo odprta družba, v kateri je mogoče pošiljati razna pisma in izražati dvome. "A po drugi strani bi morali zaupati Junckerjevi odločitvi in uradni odločitvi slovenskih oblasti," je še izpostavil Buzek. V odboru se po njegovih besedah sicer povsem zavedajo vzdušja glede nekaterih kandidatov, podobno je bilo pred petimi in desetimi leti, a ključno je najprej opraviti zaslišanje in preveriti kandidata.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.