Potrjeni štirje nadomestni poslanci in podpredsednica DZ

© Borut Krajnc

Državni zbor je na današnji izredni seji potrdil mandate štirih nadomestnih poslancev. Nadomestili bodo tiste, ki so bili imenovani za ministre. Prav tako so s tajnim glasovanjem izvolili novo podpredsednico DZ, Andrejo Katič iz vrst SD. Več>>

Andrejo Katič je za podpredsednico DZ predlagala stranka SD, saj je bil dotedanji podpredsednik DZ Janko Veber (SD) izvoljen za obrambnega ministra. Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je v obrazložitvi predloga pojasnil, da ima Katičeva veliko izkušenj in znanj s področja pravnih in organizacijsko-vodstvenih nalog, velik pa je tudi njen prispevek pri delovanju na področju lokalne samouprave. Katičevo je na tajnem glasovanju podprlo 60 poslancev, eden je glasoval proti, 13 glasovnic pa je bilo neveljavnih.

Poleg Katičeve je podpredsednik DZ tudi Primož Hainz (DeSUS), medtem ko tretjega podpredsednika še ni.

Mandatno-volilna komisija DZ (MVK) je za poslansko mesto kmetijskega ministra Dejana Židana predlagala Marijo Bačič iz vrst SD, obrambnega ministra Janka Vebra pa bo v poslanskih klopeh nadomestil Franc Križanič, sicer nekdanji minister za finance. Zunanjega ministra Karla Erjavca bo nadomestila Marija Antonija Kovačič, kulturno ministrico Julijano Bizjak Mlakar pa Jana Jenko.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.