STA, MM

 |  Politika

»SMC deluje povsem normalno in enotno«

Cerar: Govorice o nesoglasjih v SMC so dejansko tragikomične

Premier Miro se brani, minister Karl se muza.

Premier Miro se brani, minister Karl se muza.
© Borut Krajnc

Premier Miro Cerar meni, da je odstop Jureta Lebna s funkcije državnega sekretarja na ministrstvu za okolje ustrezna rešitev, ki jo spoštuje. Ob tem je pred sejo izvršnega odbora SMC znova odločno zavrnil namigovanja o nesoglasjih v SMC. Stvar je dejansko tragikomična, pravi Cerar in dodaja, da so izjave o spornih mrežah v stranki nesprejemljive. Eden najvidnejših soustvarjalcev SMC Bojan Dobovšek je namreč ob nedavnem izstopu iz SMC dejal, da v stranki ni mogel več uveljavljati svojih načel. VEČ>>

Dobovšek je pri tem navedel boj proti korupciji, odpravljanje vpliva neformalnih mrež in opozarjanje na finančno kriminaliteto, na to dejstvo pa da kaže "vse, kar se dogaja v Sloveniji, v stranki in povsod". Prvak SMC Cerar se je pred sejo izvršnega odbora stranke na to odzval z besedami, da "kakršnakoli izjava o omrežjih seveda ni sprejemljiva, ne zame ne za stranko". Ocenil je tudi, da se je Dobovšek za izstop iz SMC odločil, ker je v primeru uspeha stranke na volitvah "videl svojo dejavnost predvsem v izvršni veji oblasti". Sam pa je kot predsednik vlade ocenil, da je Dobovšek zelo koristen v poslanski skupini, v kateri Dobovšek tudi ostaja.

Če pa je Dobovšek opozoril na to, da SMC ne zasleduje več svojih načel, naj pojasni, kaj je mislil s tem, je še pristavil Cerar. Dobovškove izjave po njegovi oceni niso šle v smeri, da bi se klientelizem ali karkoli podobnega pojavljalo v stranki, pač pa v Sloveniji. "Šlo je samo za vprašanje, s katere pozicije lahko bolje prispeva pri boju zoper te negativne pojave v državi," je dodal premier. Tako je zavrnil navedbe, da so v stranki odvetniško-finančne naveze. Sicer pa zelo dvomi, da je Dobovšek kaj takega neposredno izjavil ali sploh lahko mislil.

"Kategorično" Cerar zavrača tudi namigovanja, da v stranki obstajajo struje ali razkoli. Po njegovih besedah so popolna izmišljotina navajanja, da je v sporu s finančnim ministrom Dušanom Mramorjem in s pravosodnim ministrom Goranom Klemenčičem. "Mislim, da je popolnoma jasno, da SMC deluje povsem normalno, enotno in da ni nobenih težav. Vse te neresnice zavračam, jih je pa enostavno že toliko, da je treba biti prav zelo aktiven, da jih sproti vse zavrnemo," je povedal Cerar.

Cerar je odgovarjal tudi na vprašanja o Lebnovem odstopu s funkcije državnega sekretarja na ministrstvu za okolje in prostor, potem ko so se pojavili očitki glede njegovega magisterija. Kot je dejal, bi nadaljevanje Lebnovega dela na tej funkciji "lahko na nek način pomenilo motnjo v delu ministrstva in vlade". Ob tem je spomnil, da je Leben odstop ponudil po razgovoru z njim. Ni pa Cerar konkretno odgovoril na vprašanje, ali Leben ostaja član izvršnega odbora SMC. Dejal je le, da se bodo seznanili z Lebnovo odločitvijo o nepreklicnem odstopu, o njegovem položaju v stranki pa da bodo opravili razpravo "v primernem času".

Vprašanje, ali bo novega državnega sekretarja vnovič predlagala SMC, pa bodo reševali z DeSUS ter ministrico za okolje in prostor Ireno Majcen, ki je sicer iz kvote DeSUS. Leben se je po Cerarjevih besedah na tem mestu pojavil zaradi svojega strokovnega znanja in je pomenil dodano vrednost na ministrstvu. Če bo DeSUS za to funkcijo našla svojega kandidata, temu v SMC po Cerarjevih besedah ne bodo oporekali.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.