STA, MM

 |  Politika

Varnostne razmere v Sloveniji pod nadzorom

Vilfan: »Nadzor poteka konstantno, potekal je v preteklosti, poteka v tem trenutku in bo potekal še bolj intenzivno tudi v prihodnjih dnevnih«

Odbor DZ za obrambo se je na nujni zaprti seji seznanil z varnostnimi razmerami v Sloveniji in drugimi dogodki, povezanimi z Islamsko državo in islamskim ekstremizmom. Predsednik odbora Peter Vilfan je po seji ocenil, da vsi organi, ki so v državi pristojni za varnost, delajo aktivno in dobro ter da so zadeve pod kontrolo. Kot je povedal novinarjem po seji, so od pristojnih dobili dokaj izčrpne informacije. "Lahko rečem, da vse te službe, organi, institucije delujejo dobro, delujejo aktivno že dolgo časa in stvari zaenkrat dobro nadzorujejo". Poudaril pa je, da se je treba zavedati, da se situacija iz dneva v dan spreminja, saj Slovenija ni izolirana oaza. VEČ>>

Na novinarsko vprašanje, ali je Sova vedela za slovenskega državljana, ki je umrl v Siriji in ali ve za vse morebitne borce v Sloveniji in koliko jih je, je Vilfan dejal, da konkretnih podatkov ne more dati, saj je šlo za zaprto sejo. Ponovil je, da vsi pristojni organi delajo aktivno, dobro, da so zadeve pod kontrolo in tudi, "če pridejo v javnost informacije, da s tem naša policija, obveščevalna služba niso seznanjeni, to bolj ali manj ne drži".

"Nadzor poteka konstantno, potekal je v preteklosti, poteka v tem trenutku in bo potekal še bolj intenzivno tudi v prihodnjih dnevnih," je dodal. Poudaril je, da je v tem trenutku ogroženost varnosti "minimalna", se pa "ničesar seveda ne da povsem izključiti". Kar zadeva ogroženost pripadnikov Slovenske vojske na misijah v tujini, pa je morda za kakšno stopnjo višja, ne pa visoka.

Na vprašanje, ali so slovenski varnostni organi pojasnili, zakaj slovenska javnost ni bila obveščena o posameznikih, ki so odšli v Sirijo, je ponovil, da "slovenski varnostni organi zelo dobro poznajo razmere" in da "so poznali tudi ta imena", da pa "podatki, ki so prišli v javnost, niso ušli v Sloveniji, ampak nekje drugje", na kar pa varnostni organi v Sloveniji oziroma agencije niso imele vpliva. Še posebej je izpostavil, "da ne gre nikakor povezovati islamske skupnosti v Sloveniji, v Evropi in po svetu s tem, kar se dogaja v Siriji in Iraku". "Islamska skupnost se je tudi sama večkrat ogradila od tega in bilo bi napačno, če bi kdorkoli razmišljal, da so pripadniki te skupnosti povezani s to zgodbo," je dodal.

S sejo je bil sicer zadovoljen, ker so se je udeležili vsi povabljeni, torej predstavniki vseh služb, organov in institucij v državi, ki so pristojni "za skrb za našo varnost, varnost države in naših državljanov". Na novinarsko vprašanje, kako ocenjuje to, da se seje nista udeležila ministra za obrambo in zunanje zadeve Janko Veber in Karl Erjavec, ki sta bila povabljena, je dejal, da so na seji bili državni sekretarji, skratka predstavniki s podatki, ki so jih želeli slišati in so jih tudi dobili. Ministra sta se sicer zaradi zadržanosti opravičila. Seje sta se sicer med drugimi udeležila načelnik generalštaba SV, generalmajor Dobran Božič in generalni direktor policije Stanislav Veniger.

Po besedah Vilfana so na seji govorili tudi o spremembi zakonodaje, saj med drugim zadnja resolucija VS ZN zahteva od članic ZN, da ukrepajo proti skrajnežem. Kot je dejal, so dobili zagotovila, da glede tega preučujejo slovensko zakonodajo in da v primeru, da bodo potrebne spremembe, verjame, da gre v kratkem pričakovati, da bodo v postopek v DZ dobili predloge za te spremembe.

Poslanec SDS Branko Grims, ki po seji prav tako ni mogel povedati podrobnosti, pa je menil, da "je celotna razprava pokazala samo to, kako zelo krši koalicija pravni red države Slovenije, skupaj seveda s svojimi podaljški v opoziciji, ko ne potrdi komisije, pristojne za nadzor nad varnostnimi in obveščevalnimi službami, kajti njene naloge so tukaj zelo velike, obsežne in izzivi, ki so sedaj pred Slovenijo, so izjemno hudi".

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.