STA, MM

 |  Družba

»Bil sem pravi prijatelj Muslimanov«

Karadžić zavrača krivdo

Karadžića so leta 2008 po 13 letih na begu prijeli v Beogradu. Na haaškem sodišču so mu začeli soditi leta 2009.

Karadžića so leta 2008 po 13 letih na begu prijeli v Beogradu. Na haaškem sodišču so mu začeli soditi leta 2009.
© Arhiv Mladine

Medvojni predsednik bosanskih Srbov Radovan Karadžić je v Haagu v zaključnem govoru pred mednarodnim sodiščem za vojne zločine prevzel "moralno odgovornost" za vojne zločine in grozodejstva, ki so jih zagrešili Srbi med vojno v Bosni in Hercegovini (1992-1995), a zanikal osebno krivdo. "V resnici sem bil pravi prijatelj Muslimanov," je dejal. Žrtvam zločinov, ki so jih zagrešili bosanski Srbi, se je tudi opravičil kot medvojni predsednik bosanskih Srbov. Vendar pa je poudaril, da lahko sprejme samo "moralno odgovornost", ne pa kazenske odgovornosti za sodelovanje pri teh grozodejstvih. VEČ>>

V prvem delu zaključne besede je poudaril, da je tožilstvo povsem "pometlo pod preprogo", da je bil "prijatelj" Muslimanov. "Jaz vem resnico, tožilstvo ve resnico, a skušajo zavajati sodišče," je dejal. Dodal je tudi, da v resnici ne gre za sojenje njemu, ampak Srbom. "Vse sem storil, da bi se izognili vojni, med vojno pa sem storil vse, da kar se da ublažim trpljenje," je še dejal. Karadžiću pred Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v 11 točkah obtožnice sodijo zaradi vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti, pa tudi za genocid v Srebrenici, kjer je bilo leta 1995 ubitih 8000 Bošnjakov.

Bil naj bi glavni načrtovalec etničnega čiščenja med vojno v BiH, ki je zahtevala več kot 100.000 življenj in z domov pregnala okoli 2,2 milijona ljudi. Karadžić naj bi v tem zločinskem načrtu sodeloval s pokojnim srbskim predsednikom Slobodanom Miloševićem in medvojnim vojaškim poveljnikom Srbov v BiH Ratkom Mladićem, trdi tožilstvo, ki za Karadžića zahteva dosmrtni zapor. Sodba naj bi mu bila izrečena konec prihodnjega leta.

Tožilstvo je sicer zaključne besede že sklenilo v torek, Karadžić pa bo nastopil še v četrtek. Kot je napovedal, se bo v četrtek posvetil obtožbam glede genocida v Srebrenici. Prihodnji torek bosta imela tožilstvo Karadžić še možnost replike na argumente nasprotne strani. V zaključnih besedah Karadžić sicer ni zgolj zanikal krivde, ampak sodišče še pozval, naj pri odločanju o njegovi prihodnji usodi upoštevajo tudi njegove "osebne okoliščine" in dejstvo, da doslej še ni bil kaznovan.

Karadžića so leta 2008 po 13 letih na begu prijeli v Beogradu. Na haaškem sodišču so mu začeli soditi leta 2009. Tožilstvo je svoje dokaze in priče predstavljalo do maja 2012. Nastopilo je 195 prič tožilstva. Karadžić pa je pred sodišče med letom 2012 in februarjem letos pripeljal 238 prič, med njimi tudi nekdanjega vojaškega voditelja bosanskih Srbov Mladića.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.