STA, MM

 |  Svet

Smrtonosni virus vstopil v ZDA

V Dallasu potrdili prvi primer ebole

Ameriški center za nadzor nad boleznimi in preventivo (CDC) je v torek potrdil prvi primer obolenja z virusom ebola v ZDA. Gre za neidentificiranega pacienta, ki se zdravi v izolaciji bolnišnice v Dallasu, pred kratkim pa je iz Liberije pripotoval v to teksaško mesto. Pacientovo stanje je kritično in je v bolnišnici od nedelje. Direktor CDC Tom Frieden je povedal, da je pacient odpotoval iz Liberije 19. septembra, po prihodu v ZDA je obiskal sorodnike, štiri ali pet dni kasneje pa se je začel slabo počutiti. Prijavil se je v bolnišnico, kjer najprej niso odkrili ničesar in so ga odpustili, ker niso vedeli, da je pripotoval iz zahodne Afrike. VEČ>>

Kasneje se mu je stanje poslabšalo in se je vrnil v bolnišnico, nakar so odkrili ebolo. Zdravstveni uradniki ZDA iščejo sorodnike in druge osebe, ki so morda prišli v stik z bolnikom, katerega imena niso objavili. Frieden trdi, da za potnike, ki so bili v istem letalu z bolnikom, ni nobene nevarnosti, ker v času poleta še ni imel simptomov. Bolezen postane nalezljiva šele, ko se pri bolniku pojavijo simptomi. To se lahko zgodi celo 21 dni po okužbi. Ebola se širi le s tesnim stikom z znojem in drugimi telesnimi tekočinami bolnika.

"Niti najmanj ne dvomim, da nam ne bi uspelo tega primera ebole spraviti pod nadzor. Seveda je možno, da bo kakšen posameznik, ki je imel stik z bolnikom, zbolel za ebolo, vendar pa ne dvomim, da okužbe ne bomo ustavili pri tem," je zatrdil Frieden, ki je o primeru obvestil predsednika ZDA Baracka Obamo. Bela hiša je to potrdila in dodala, da sta Frieden in Obama govorila o zaostritvi izolacijskih protokolov zdravljenja bolnika, kot tudi o prizadevanjih za iskanje vseh, ki so prišli z njim v stik. Frieden je predsedniku zagotovil, da je CDC pripravljen in ima infrastrukturo za varen in učinkovit odgovor.

Smrtonosni virus ebole je doslej v državah zahodne Afrike na čelu z Liberijo okužil več kot 6500 ljudi in jih pobil okrog 3000. Med okuženimi so bili tudi štirje Američani, ki so delali v zahodni Afriki. Vse štiri so prepeljali v ameriške bolnišnice na zdravljenje in trije so po zdravljenju s poskusnimi zdravili povsem okrevali. Na opazovanju v Nacionalnem zdravstvenem inštitutu je še en ameriški zdravnik, ki je bil izpostavljen virusu v Sierri Leone.

Predsednik Obama se je odločil pomagati državam zahodne Afrike v boju z ebolo in je napotil tja vojake in drugo osebje. Vojaki so začeli v Liberiji postavljati terensko bolnišnico s 25 postelji in bo uvodoma zdravila le zdravstveno osebje. ZDA nameravajo po Liberiji postaviti še 17 podobnih bolnišnic, pomagajo pa tudi druge države.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.