Igor Mekina

 |  Svet

Kriza z zračnim prostorom nad Sirijo

Ruski diplomati so preko OZN sporočili zahodnim državam, da se bodo odzvali na vse poskuse enostranskega ustvarjanja območja prepovedi preletov v Siriji

‘Koalicija voljnih’, ki ji je pristopila tudi Slovenija, bi lahko s svojo dejavnostjo na področju Sirije in Iraka kmalu zanetila še veliko večjo vojno od te, ki smo ji priča v tem trenutku. Iz krogov ameriške administracije, ki vodi napade na položaje Islamske države, je namreč prišla informacija, da ZDA razmišljajo o ustanovitvi cone prepovedi poletov nad Sirijo. To bi bil samo prvi korak pri ustanovitvi posebnega zaščitenega območja. VEČ>>

O tem je poročal tudi New York Times v članku, objavljenem pred nekaj dnevi (27.9.), ko je zapisal, da "Obamova administracija ni izključila možnosti, da vzpostavi območje prepovedi preletov v severovzhodni Siriji, da bi zaščitili civiliste pred napadi sirske vlade" ter da bi "ustvarjanje varnostnega oziroma območja prepovedi preletov zahtevalo, da vojaška letala onesposobijo protizračni sistem sirske vlade s pomočjo zračnih napadov." Takšna intervencija bi bila seveda v nasprotju z določili Ustanovno listine OZN, ki vsem državam članicam prepoveduje napade na druge države. Ameriška ideja je še toliko bolj absurdna predvsem zato, ker kot razlog za intervencijo navaja napade sirske vojske na civiliste, v resnici pa civilno prebivalstvo v tem delu Sirije ogrožajo predvsem napadi pripadnikov Islamske države.

Vendar pa je vse več dokazov tudi o tem, da bi lahko takšna intervencija, do katere bi znova prišlo na podlagi medijsko prepričljivega argumenta o trpljenju civilistov (kar je seveda posledica vseh prejšnjih nezakonitih intervencij na tem območju) povzročila resnejše zaplete. Rusija naj bi menda najpomembnejšim članicam ‘koalicije voljnih’ že sporočila, da se bo odzvala na vse zračne napade, ki bi bili usmerjeni zoper sile sirskega predsednika Bašarja Asada. ZDA namreč skupaj z arabskimi zavezniki vztrajajo, da je za rešitev problemov na spornem območju potrebno odstraniti tudi sirskega predsednika Asada, čeprav v tem trenutku zahodna koalicija napada skrajne islamiste, katerih naraščanje moči so članice ‘koalicije voljnih’ mirno opazovale vse do pred nekaj meseci, ko so še upale, da bodo skrajne sunitske milice uspele zrušiti vlado v Damasku.

To se ni zgodilo, skrajneži so nato ušli izpod nadzora zahodnih obveščevalcev - zelo na podoben način kot pred tremi desetletji talibani v Afganistanu - in ZDA so se odločile, da napadejo nekdanje prikrite zaveznike, ki so se več let oskrbovali virov zahodnih držav in njihovih zalivskih zaveznic. Iz diplomatskih krogov je pricurljala tudi vest, da naj bi predvsem Savdska Arabija kot pogoj za svoje sodelovanje pri napadih na položaje Islamske države zahtevala tudi odstranitev sirskega predsednika Bašarja Asada, kar napovedim o vzpostavitvi omenjenega območja prepovedi preletov daje še večjo težo. Ruski analitiki so prepričani, da bi bila intervencija zoper sirskega predsednika lahko organizirana posredno, po napadih na položaje Islamske države in to tako, da bi bombe in rakete koalicije voljnih (brez dovoljenja VS OZN ali prošnje Sirije) najprej počasi in nato vse bolj pogosto pričele padati tudi po položajih vojske sirskega predsednika. S tem bi tudi ZDA Rusiji, ki v Ukrajini nastopa posredno, lahko odgovorile na podoben način, vendar v tem primeru intervencije ne bi mogle izvesti države, ki mejijo na Sirijo, pač pa bi bila potrebna neposredna intervencija ZDA.

S takšno zračno podporo naj bi nato večjo vlogo in moč v Siriji dobili umirjeni islamisti. Sirski predsednik Asad je ob tem namreč oslabljen zaradi večletne vojne, lani pa se je po rusko-ameriškem dogovoru na vrhu odrekel tudi kemičnemu orožju in je zato bolj ranljiv pred napadi zahodne koalicije. Težava je zgolj v tem, da bi se lahko vojaško odzvali tudi Rusija in Iran, ki ostajata zaveznika Sirije. Rusija je Sirijo dobro opremila s protiletalskimi sistemi in letali, sama pa ima na voljo še bolj zmogljive protizračne sisteme. Ruski diplomati naj bi v nedeljo že opozorili OZN, da so zračni napadi znotraj Sirije na položaje Islamske države, ki jih Sirija za zdaj pač tolerira (tudi zato, ker jo ZDA posredno vnaprej obveščajo o tarčah) že v tem trenutku izpeljani v nasprotju z mednarodnimi konvencijami in pravili, ki veljajo za polete v sirskem zračnem prostoru.

Jasno je bilo tudi sporočeno, da se bo Rusija takoj odzvala, v kolikor bodo izstrelki zahodne koalicije pričeli zadevati tarče izven položajev Islamske države, vendar ostaja nejasno, ali naj bi prišlo do neposrednega odgovora Rusije ali pa se bodo najprej odzvale oborožene sile Sirije. Ruski diplomati so pri tem opozorili, da so bili v zvezi z lansko resolucijo o uničenju sirskega kemičnega orožja sprejeti dogovori, ki so Rusiji naložili veliko obveznosti glede zračnega prostora Sirije. Rusija je morala preprečiti, da bi sirske zračne sile onemogočale delo mednarodnih inšpektorjev, v ta namen pa je Rusija dobila tudi pooblastila za nadzor v zračnem prostoru Sirije. Napadi na tarče znotraj Sirije so se pričeli v soboto, na meji s Sirijo pa je mogoče opaziti tudi velike kolone turških tankov, kar kaže na možnost, da bo tudi Turčija vstopila v vojno proti Islamski državi, najverjetneje tako, da bo istočasno ustvarjala varovano območje za civiliste in begunce znotraj Sirije. Turčija bi za intervencijo navajala humanitarne razloge.

Vendar pa bi uveljavitev območja prepovedi preletov lahko privedla še do veliko večjih spopadov, kot jih vidimo danes. Območje prepovedi preletov bi zahtevalo, da intervencijske sile uničijo sirska letala in protizračne sisteme, to pa bi zahtevalo vojno s Sirijo, ki bi se ob aktivni ruski pomoči lahko zelo zagrizeno branila. Rusija se je namreč zavezala, da bo Siriji precej močne protiletalske sisteme S-300 dobavila do junija letos in glede na poslabšanje odnosov z ZDA in EU bi bilo nenavadno, če te pogodbe ne bi izpolnila

Zračna intervencija zoper Sirijo zato ne bi bila podobna napadu na ZRJ iz leta 1999 (ki je iste rakete zaman zahtevala od Rusije, ki jo je tedaj vodil Boris Jelcin), kjer so bila letala zveze NATO zaradi zastarelih sistemov nasprotne vojske relativno varna nad višinami 8000 metrov. Položaj pa je še dodatno zapleten tudi zato, ker vojaška intervencija v Siriji sama ne more odpraviti temeljnega problema, zaradi katerega je Islamska država sploh nastala - nasilje večinoma šiitske vojske v večinoma sunitskih predelih Iraka, sektaško nasilje in državljansko vojno, ki je nastala kot posledica uničenja nekdanje države s pomočjo nezakonite intervencije zahodnih sil.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.