Damjana Kolar

 |  Kultura

Ostra kritika provincialnega okolja

V Prešernovem gledališču Kranj bo danes 2. oktobra ob 19.30 premiera ljudske igre Pri Hlevarjevih, nemškega dramatika Franza Xaverja Kroetza, v kateri izpostavlja problematiko duševno zaostale deklice v kmečkem okolju. Postavitev besedila, ki pomeni logično nadaljevanje usmeritve Prešernovega gledališča na področje socialnih in družbenokritičnih tem, je ostra kritika provincialnega okolja, v katero je delo umeščeno. Več>>

Bavarski dramatik Franz Xaver Kroetz velja za enega najbolj prodornih in največkrat igranih sodobnih nemških avtorjev neorealizma oziroma neonaturalizma. Naša gledališča so doslej uprizorila že štiri njegove drame: Moška zadeva, Ne krop ne voda, Človek Meier in Nagon. Tema igre Pri Hlevarjevih, ki jo Kroetz izpostavlja v drami, je problematika duševno zaostale deklice Beppi v izrazito nestrpnem kmečkem okolju, ki se aktualno vpisuje v naš čas in prostor. S tem se znova potrjuje močna paralela med bavarsko in gorenjsko oziroma slovensko mentaliteto. Drama je zaradi jezikovne "ekonomičnosti" in rudimentarnosti ter prizorov nasilja in nestrpnosti v družinskem krogu srhljiv prikaz zadrtosti ruralnega okolja, ki je še kako prepoznavno tudi pri nas.

Drama Pri Hlevarjevih nam razkriva, kako nevarni sta lahko duhovna beda in omejenost. V besedilu se nam razgali svet, v katerem je duhovna retardiranost hujša od mentalne. "Stanovanjska skupnost" zaostalih je pekel ali prostor mentalne in duhovne votline. Strašna je podoba sveta, ki je oropan "nadgradnje," podoba sveta brez kulture, izobrazbe, humanosti, duhovnosti …, pravi režiser Eduard Miler.

Eduard Miler je v sodelovanju z najpomembnejšimi slovenskimi, hrvaškimi, jugoslovanskimi, avstrijskimi in nemškimi igralskimi ansambli oblikoval več kot sto uprizoritev, ki se v spomin gledalcev vtisnejo z izzivalno, močno in ekspresivno režijsko poetiko, za kar je bil tudi večkrat nagrajen. Med drugim je prejel nagrado Prešernovega sklada (1987), dve Borštnikovi nagradi za režijo (Baal, 1998, Beneški trgovec, 2011/SNG Drama Ljubljana) in tri lovorjeve vence na sarajevskem gledališkem festivalu MESS (Malomeščanska svatba, 1986, Baal, 1999/SNG Drama Ljubljana, Baal, 1989/Jugoslovansko dramsko pozorište).

V predstavi nastopajo Borut Veselko, Vesna Jevnikar, Vesna Slapar in Peter Musevski, režiser, kostumograf in avtor izbora glasbe je Eduard Miler, dramaturginja Žanina Mirčevska, scenograf pa Branko Hojnik.