Damjana Kolar

 |  Kultura

Drevesni delec

Model za digitalno fotosintezo FOXCONN 445

Model za digitalno fotosintezo FOXCONN 445

V Galeriji Meduza Koper je od 3. oktobra do 28. novembra na ogled razstava del kiparja Boštjana Drinovca. Po razstavi Ples vetra v koprski galeriji Loža leta 2009, so tokrat namesto gibljivih mehanizmov skulpture statične in grajene iz različnih konvencionalnih in nekonvencionalnih kiparskih materialov, ki jih umetnik vešče umešča v skulpture nenavadnih, včasih bizarnih oblik. Več>>

Razstava, ki je zasnovana kot opazovanje procesa spreminjanja narave, predstavlja eno od možnih videnj narave, ki s sredstvi čutnega zaznavanja popelje gledalca skozi drevesni gozd, sestavljen iz posameznih delcev subjektivnega pogleda. "V človekovi naravi je, da si želi svet okoli sebe razložiti in mu poiskati smisel. V njegovi naravi pa je velikokrat tudi, da si ga podreja. Med drevesi zgradi ulice, postavi hiše, vodo izčrpa iz globin, in jo nato spelje nazaj v odtoke... Ko želi izrabiti energijo sonca, zgradi naprave, ki jo pretapljajo v elektriko. Pa četudi je za gradnjo teh naprav potrebno več energije, kot je bodo v svoji življenjski dobi pridelale. Medtem pa okoli nas rastejo drevesa in opravljajo zgornje naloge učinkovito in trajno. Razstava se torej ukvarja z vprašanjem, ali človeštvo obvladuje naravo in tehnologijo ali obratno, ali pa sploh nič od tega. A izhodišče je le ozadje; kar se zgodi, se zgodi na ravni podob, na ravni stika tiskanih in prostorskih oblik in logiki gradnje materialne celote, "pravi kipar Boštjan Drinovec.

Boštjan Drinovec je magistrski študij na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani končal leta 2001. Od leta 2008, poučuje kiparstvo ALUO (smer industrijsko in unikatno oblikovanje). Že dve desetletji ustvarja v svojem garažnem ateljeju v Avtonomnem kulturnem centru Metelkova mesto, ki je kot nekakšen eksperimentalni laboratorij, v katerem nastajajo najrazličnejše stvaritve. Za svoje delo je prejel več priznanj, sodeloval je na več samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini, njegova dela pa so postavljena na več javnih prostorih.