Tamara Kajtazović

 |  Svet

Tomo Križnar prejel častno priznanje sklada Ethecon

© Borut Peterlin

Sklad Etika in ekonomija Ethecon je letošnjo Blue Planet Award 2014 podelil slovenskemu aktivistu Tomu Križnarju. Kot so dejali v obrazložitvi, v njegovih dejanjih vidijo izjemno pomemben prispevek k reševanju in ohranitvi našega planeta. Podelili so tudi grajo, t.i. Black Planet Award, ki jo je prejel ameriški kemijski koncern Dow Chemical. Več>>

Nagrado Križnarju je sklad podelil za njegova prizadevanja za solidarnost in etiko ter pogumen angažma pri reševanju in ohranjanju planeta. Pohvalili so tudi njegova prizadevanja za mir in človekove pravice v Darfurju. »Ne glede na nevarnosti za telo in življenje Tomo Križnar opozarja na najhuše nepravilnosti in brez dlake na jeziku obtožuje pohlep bogatih in mogočnežev, ki v svoji nenasitni želji po zemljiščih in naravnih bogastvih vzamejo v zakup trpljenje in umiranje ljudi ter uničevanje in propad okolja,« dodaja Ethecon.

Ethecon sicer nagrade podeljuje že od leta 2006, poleg priznanja pa vsako leto podelijo tudi grajo podjetjem ali posameznikom, odgovornim za uničevanje planeta. Letošnji prejemnik je bil koncern Dow Chemical, Ethecon jih obtožuje številnih zločinov proti človeštvu in okolju. »Lastniki koncerna ravnajo v korist osebne moči in zasebnega bogatenja. Za dosego tega teptajo moralo in etiko in povzročajo propad in preobrazbo zemlje v črni planet,« pojasnjuje utemeljitev Ethecona.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.